Eurajoen kunnan elintarvikehankintojen laatukriteerien päivittäminen ja kehittäminen
Asikainen, Tiina (2015)
Asikainen, Tiina
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120920116
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120920116
Tiivistelmä
Julkisia hankintoja ohjaa hankintalaki (30.3.2007/348). Julkiset hankinnat tarkoittavat julkisilla varoilla ostettavia tavaroita tai palveluja sekä rakennusurakoiden teettämistä. Näitä tekevät mm. valtio, kunnat, kuntayhtymät, kuntien ja valtion liikelaitokset sekä muut hankintayksiköt, jotka on hankintalainsäädännössä määritelty. (Pekkala & Pohjonen 2012; Kuusniemi-Laine & Takala 2008.) Kuntien elintarvikehankinnat ovat julkisia hankintoja, joihin sovelletaan hankintalaissa määriteltyjä kynnysarvoja, mikäli ne volyymiltaan ylittävät määritellyt kynnysarvot, joko kansalliset tai EU-kynnysarvot. Kynnysarvot alittaviin hankintoihin ei lakia sovelleta, mutta lain periaatteiden on kuitenkin myös näissä tapauksissa täytyttävä. (Pekkala &Pohjonen 2012.) Suomen hallitus on tehnyt periaatepäätöksen (2013) lähiruoan lisäämisestä julkisiin ruokapalveluihin. Tämän myötä on tehty ohjeistus julkisen sektorin hankintaorganisaatioille laatukriteereiden laatimista varten, joilla saataisiin lain puitteissa lisättyä lähituottajien mahdollisuuksia osallistua julkisiin elintarvikehankintoihin. (Lähiruokaa - totta kai, 2013.)
Tämän työn tarkoituksena oli tarkastella Eurajoen kunnan elintarvikehankintojen laatukriteerejä ja mahdollisesti päivittää sekä kehittää niitä. Toisena tavoitteena oli
kehittää kriteereitä niin, että kilpailutukseen saataisiin mukaan yhä enemmän lähitoimittajia. Kolmantena tavoitteena oli tarkastella tarjousten vertailuperusteiden mittaamista ja pisteytystä: onko käytössä oleva keino riittävä vai vaatiiko se kehittämistä?
Hankintojen laatukriteereitä ei suuremmin ollut tarvetta kehittää. Nykyiset viime kilpailutuksessa käytetyt kriteerit huomioivat jo lain ja säädösten sallimat laatuvaatimukset
sekä niissä oli jo entuudestaan huomioitu lähiruoan saaminen mukaan kilpailutukseen. Kehittämisehdotuksia annettiin tuotteiden pakkauskokojen soveltuvuuteen ja -merkintöjen päivittämiseen uusitun lainsäädännön mukaisiksi. Pakastemarjat olisi voitava käyttää keittämättä ja leivän osalta uusiksi ehdotuksiksi annettiin raaka-aineiden kotimaisuus- ja raakapakasteiden käyttöaste leivonnaisissa.
Vertailuperusteiden ehdotukset liittyvät toimitusmatkojen ja -aikojen pituuksiin
sekä toimittajan valmius tuotekehitykseen. Vertailuperusteiden mittareihin, ei tehty
ehdotuksia.
Tämän työn tarkoituksena oli tarkastella Eurajoen kunnan elintarvikehankintojen laatukriteerejä ja mahdollisesti päivittää sekä kehittää niitä. Toisena tavoitteena oli
kehittää kriteereitä niin, että kilpailutukseen saataisiin mukaan yhä enemmän lähitoimittajia. Kolmantena tavoitteena oli tarkastella tarjousten vertailuperusteiden mittaamista ja pisteytystä: onko käytössä oleva keino riittävä vai vaatiiko se kehittämistä?
Hankintojen laatukriteereitä ei suuremmin ollut tarvetta kehittää. Nykyiset viime kilpailutuksessa käytetyt kriteerit huomioivat jo lain ja säädösten sallimat laatuvaatimukset
sekä niissä oli jo entuudestaan huomioitu lähiruoan saaminen mukaan kilpailutukseen. Kehittämisehdotuksia annettiin tuotteiden pakkauskokojen soveltuvuuteen ja -merkintöjen päivittämiseen uusitun lainsäädännön mukaisiksi. Pakastemarjat olisi voitava käyttää keittämättä ja leivän osalta uusiksi ehdotuksiksi annettiin raaka-aineiden kotimaisuus- ja raakapakasteiden käyttöaste leivonnaisissa.
Vertailuperusteiden ehdotukset liittyvät toimitusmatkojen ja -aikojen pituuksiin
sekä toimittajan valmius tuotekehitykseen. Vertailuperusteiden mittareihin, ei tehty
ehdotuksia.