Entomofagia : hyönteiset länsimaalaisen ihmisen lautaselle
Kankare, Kristian (2015)
Kankare, Kristian
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121020154
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121020154
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoite on kartoittaa hyönteissyönnin toteuttamista länsimaisessa Suomessa. Alatavoitteina selvitetään hyönteisten hyötykäyttöön liittyviä asenteita ja hyönteisruoan toteutumiselle kohdattuja esteitä. Hyönteisten myynti ihmisten ravinnoksi on toistaiseksi kiellettyä Suomessa, vaikka hyönteisravintoa pidetään vaihtoehtoisena proteiininlähteenä. Hyönteissyönnin tutkimukselle on tarvetta muun muassa väestönkasvusta johtuneen kasvavan proteiinintarpeen takia.
Opinnäytetyö on metatutkimus, eli se soveltaa jo tehtyjä tutkimuksia, joita muun muassa Turun Yliopisto on tarjonnut. Näkökulmat opinnäytetyön soveltamiseen ovat ravitsemuksellisuus, lainsäädäntö ja kestävä kehitys. Näillä näkökulmilla pohditaan hyönteisruoan mahdollisuutta Suomessa.
Tutkimusmetodina on käytetty asiantuntijahaastattelua. Haastattelulla vahvistetaan jo olemassa olevaa tietoa. Haastattelussa käy myös ilmi hyönteisruoan nykytila, sekä sovelletaan uutta ja ajankohtaista tietoa hyönteisruoan tueksi muiden eri Euroopan hyönteissyöjämaiden asiantuntijoilta.
Opinnäytetyö tutkii mahdollisuuksia tuottaa ja myydä hyönteisruokaa Suomessa. Asenteita ja käytäntöjä hyönteissyöntiä kohtaan tulee muuttaa - lainsäädäntö ja länsimaalaisen kulttuurin tuomat ennakkoluulot ovat hidaste hyönteissyönnin toteutumiselle. Hyönteisruoka on vaihtoehtoinen proteiininlähde nykyisen maatalouden tuotteille kestävän kehityksen kannalta.
Opinnäytetyö on metatutkimus, eli se soveltaa jo tehtyjä tutkimuksia, joita muun muassa Turun Yliopisto on tarjonnut. Näkökulmat opinnäytetyön soveltamiseen ovat ravitsemuksellisuus, lainsäädäntö ja kestävä kehitys. Näillä näkökulmilla pohditaan hyönteisruoan mahdollisuutta Suomessa.
Tutkimusmetodina on käytetty asiantuntijahaastattelua. Haastattelulla vahvistetaan jo olemassa olevaa tietoa. Haastattelussa käy myös ilmi hyönteisruoan nykytila, sekä sovelletaan uutta ja ajankohtaista tietoa hyönteisruoan tueksi muiden eri Euroopan hyönteissyöjämaiden asiantuntijoilta.
Opinnäytetyö tutkii mahdollisuuksia tuottaa ja myydä hyönteisruokaa Suomessa. Asenteita ja käytäntöjä hyönteissyöntiä kohtaan tulee muuttaa - lainsäädäntö ja länsimaalaisen kulttuurin tuomat ennakkoluulot ovat hidaste hyönteissyönnin toteutumiselle. Hyönteisruoka on vaihtoehtoinen proteiininlähde nykyisen maatalouden tuotteille kestävän kehityksen kannalta.