Allergiaruokavaliot Bovallius-ammattiopistossa
Valkonen, Heli (2015)
Valkonen, Heli
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121220442
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121220442
Tiivistelmä
Tein opinnäytetyöni Bovallius-ammattiopistoon, joka sijaitsee Pieksämäellä. Käsittelin opinnäy- tetyössäni yleisimpiä ruoka-aineallergioita, joita ovat maito-, vilja-, kananmuna-, kala-, soija ja palkokasvi-, sitrus-, mauste- ja pähkinäallergia. Perehdyin myös allergioiden syntymiseen, tutki- miseen, hoitamiseen ja ennaltaehkäisyyn.
Opinnäytetyön idean sain ollessani töissä kyseisessä toimipaikassa. Aihevalintaani vaikutti oma kiinnostus sekä allergioiden ajankohtaisuus. Kävi ilmi, että keittiöltä puuttui selkeä opasvihkonen, jossa olisi käsitelty yleisimpiä ruoka-aineallergioita ja erityisruokavalioita.
Tavoitteeni oli, että saisin laadituksi selkeän, yksinkertaisen ja helppolukuisen opasvihkosen, josta kukin työntekijä voisi tarvittaessa tarkistaa oleellisimmat asiat. Opasvihkosessa olisi myös leivon- tavinkkejä ja erityispiirteitä kuhunkin ruokavalioon. Kartoitin oleellisimpia asioita opasvihkoseen teemahaastattelun muodossa haastattelemalla keittiön johtajaa. Tämän jälkeen kokosin eri lähteistä ja kirjallisuudesta tietoa opasvihkoseen. Toivon kovasti, että opasvihkosesta olisi paljon iloa kai- kille keittiön työntekijöille.
Opinnäytetyön idean sain ollessani töissä kyseisessä toimipaikassa. Aihevalintaani vaikutti oma kiinnostus sekä allergioiden ajankohtaisuus. Kävi ilmi, että keittiöltä puuttui selkeä opasvihkonen, jossa olisi käsitelty yleisimpiä ruoka-aineallergioita ja erityisruokavalioita.
Tavoitteeni oli, että saisin laadituksi selkeän, yksinkertaisen ja helppolukuisen opasvihkosen, josta kukin työntekijä voisi tarvittaessa tarkistaa oleellisimmat asiat. Opasvihkosessa olisi myös leivon- tavinkkejä ja erityispiirteitä kuhunkin ruokavalioon. Kartoitin oleellisimpia asioita opasvihkoseen teemahaastattelun muodossa haastattelemalla keittiön johtajaa. Tämän jälkeen kokosin eri lähteistä ja kirjallisuudesta tietoa opasvihkoseen. Toivon kovasti, että opasvihkosesta olisi paljon iloa kai- kille keittiön työntekijöille.