Jamixin käyttöönotto ravintola Violassa
Repo, Heidi (2015)
Repo, Heidi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121621085
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015121621085
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, kuinka Jamixin käyttöönottoa voi helpottaa ravintola Violassa. Järjestelmä on jo hankittu, ja se tulisi saada pian hyötykäyttöön. Käyttöönotto on aloitettu, mutta se etenee hitaasti. Tarkoituksena oli myös selvittää, mitä hyötyä tuotannonohjausjärjestelmän käytöstä on ruokapalveluyrityksessä. Ravinto-lan kokkeja haastattelemalla selvitettiin keinoja, joilla voitaisiin helpottaa järjestelmän käyttöönottoa. Haastattelut tehtiin teemahaastatteluina. Ravintola Viola palvelee päivittäin Viola-kodin asukkaita tarjoamalla aamiaisen, lounaan ja iltapalan.
Tutkimuksessa saatiin selville, että järjestelmää osattiin käyttää, mutta suurin syy käyttöönoton viivästymiselle on ajanpuute. Varsinaisten työtehtävien hoitamisen ohessa aikaa ei yleensä jää reseptien kirjaamiselle, joka tässä vaiheessa on oleellisinta käyttöönoton edistämiseksi. Tuotannonohjausjärjestelmän käytöstä syntyviä etuja osattiin nimetä useita. Taloudellista hyötyä syntyy, kun vakioidut ruokaohjeet mahdollistavat raaka-ainehankintojen tekemisen täsmällisemmin ja näin ollen raaka-ainehävikkiä voidaan pienentää.
Tulosten perusteella henkilökunta vaikuttaa motivoituneelta ja halukkaalta järjestelmän käyttöön, joten määrittelemällä aikaa erityisesti järjestelmän käyttämiseen on käyttöönoton mahdollista edetä sujuvasti. Uusien toimintojen opettelua ja käyttöä odotetaan, jotta järjestelmää päästään hyödyntämään täysipainoisesti. Palaverien pitäminen säännöllisesti voisi edistää käyttöönottoa.
Tutkimuksessa saatiin selville, että järjestelmää osattiin käyttää, mutta suurin syy käyttöönoton viivästymiselle on ajanpuute. Varsinaisten työtehtävien hoitamisen ohessa aikaa ei yleensä jää reseptien kirjaamiselle, joka tässä vaiheessa on oleellisinta käyttöönoton edistämiseksi. Tuotannonohjausjärjestelmän käytöstä syntyviä etuja osattiin nimetä useita. Taloudellista hyötyä syntyy, kun vakioidut ruokaohjeet mahdollistavat raaka-ainehankintojen tekemisen täsmällisemmin ja näin ollen raaka-ainehävikkiä voidaan pienentää.
Tulosten perusteella henkilökunta vaikuttaa motivoituneelta ja halukkaalta järjestelmän käyttöön, joten määrittelemällä aikaa erityisesti järjestelmän käyttämiseen on käyttöönoton mahdollista edetä sujuvasti. Uusien toimintojen opettelua ja käyttöä odotetaan, jotta järjestelmää päästään hyödyntämään täysipainoisesti. Palaverien pitäminen säännöllisesti voisi edistää käyttöönottoa.