Saskatoon marjana ja viljely Suomessa
Räsänen, Heidi (2016)
Räsänen, Heidi
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2016
Creative Commons Attribution-NonCommercial 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602122168
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201602122168
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä koottiin tietopaketti saskatoonin ominaisuuksista ja selvitettiin kasvin mahdollisuuksia ammattimaisessa marjanviljelyssä. Opinnäytetyössä kartoitettiin myös saskatoonin markkinatilannetta ja viljelyn kannattavuutta Suomessa. Työn tavoitteena oli kehittää opiskelijan ammatillista osaamista marjanviljelyyn. Selvitys perustui suurimmaksi osaksi suomenkieliseen valmisaineistoon, jota analysoitiin sisällönanalyysin keinoin.
Marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia) kuuluu koristekasveinakin käytettäviin tuomipihlajien sukuun, mutta se on muihin tuomipihlajalajeihin verrattuna runsassatoisempi. Saskatooniksi kutsutaan marjatuomipihlajan suurimarjaisimpia lajikkeita, joita käytetään jalostus- ja marjatuotantoon. Saskatoonpuu alkaa tuottaa satoa vasta kolmantena tai neljäntenä vuonna istutuksesta. Parhaimmillaan satoa saadaan puun ollessa 12 - 15 vuoden ikäinen. Jos puuta hoidetaan asianmukaisesti, se voi tuottaa satoa jopa kymmenien vuosien ajan.
Saskatoon sopii sekä tuorekäyttöön, säilöntään että leivontaan. Niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin marja muistuttaa mustikkaa. Sitä myydään enimmäkseen suoraan tilalta kuluttajille itsepoimintana, pakasteena ja jalosteena.
Saskatoonin viljely alkoi Suomessa vuonna 1995. Saskatoon on Suomen oloihin hyvin sopeutuva marjakasvi, mutta toistaiseksi marjatuotannon hidasteena on saskatoonin huono tunnettuus. Jatkotutkimusaiheeksi ehdotetaan viljelyn kannattavuuden selvittämistä laskelmiin perustuen ja vieläpä suomenkielisenä.
Marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia) kuuluu koristekasveinakin käytettäviin tuomipihlajien sukuun, mutta se on muihin tuomipihlajalajeihin verrattuna runsassatoisempi. Saskatooniksi kutsutaan marjatuomipihlajan suurimarjaisimpia lajikkeita, joita käytetään jalostus- ja marjatuotantoon. Saskatoonpuu alkaa tuottaa satoa vasta kolmantena tai neljäntenä vuonna istutuksesta. Parhaimmillaan satoa saadaan puun ollessa 12 - 15 vuoden ikäinen. Jos puuta hoidetaan asianmukaisesti, se voi tuottaa satoa jopa kymmenien vuosien ajan.
Saskatoon sopii sekä tuorekäyttöön, säilöntään että leivontaan. Niin maultaan kuin ulkonäöltäänkin marja muistuttaa mustikkaa. Sitä myydään enimmäkseen suoraan tilalta kuluttajille itsepoimintana, pakasteena ja jalosteena.
Saskatoonin viljely alkoi Suomessa vuonna 1995. Saskatoon on Suomen oloihin hyvin sopeutuva marjakasvi, mutta toistaiseksi marjatuotannon hidasteena on saskatoonin huono tunnettuus. Jatkotutkimusaiheeksi ehdotetaan viljelyn kannattavuuden selvittämistä laskelmiin perustuen ja vieläpä suomenkielisenä.