Ikääntyneen dysfagiapotilaan ravitsemukselliset haasteet : kirjallisuuskatsaus
Rannaste, Terhi (2016)
Rannaste, Terhi
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605106820
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605106820
Tiivistelmä
Dysfagia eli nielemisvaikeus on yksi suurimmista keuhkokuumeen aiheuttajista sekä aliravitsemuksen syistä. Nielemisvaikeuden varhainen toteaminen on hoidon suunnittelun ja arvioinnin kannalta tärkeä osa hoitohenkilökunnan työtä. Hyvä ravitsemus on iäkkäiden toimintakyvyn edellytys, joka turvaa päivittäisen elämän sujumisen ja parantaa elämänlaatua. Opinnäytetyöni aiheena oli tarkastella ikäihmisten ravitsemuksellisia erityispiirteitä nielemisvaikeuksien näkökulmasta. Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata ikääntyneen nielemisvaikeuksista kärsivän henkilön hyvää ravitsemusta ja siihen liittyviä tekijöitä. Tavoitteena oli kerätä tietoa tiivistetysti ammatti-laisten hyödynnettäväksi, jotta mahdolliset hoitokäytännöt voisivat muuttua ja hoitajat saisivat uusia työvälineitä parantamaan nielemisvaikeuksista kärsivän ikääntyneen ravitsemusta.
Tuloksissa nousi esille, että hoitohenkilökunnan koulutus ja asiantuntijuus, nielemisvaikeuden varhainen seulonta sekä positiiviset ruokailutilanteet ja ruoan maku edistävät nielemis-vaikeuksista kärsivän iäkkään hyvää ravitsemusta. Sekä kannustus, motivointi toimivat edistävänä tekijänä hyvänravitsemukselle.
Heikentävinä tekijöinä nielemisvaikeuksista kärsivän iäkkään hyvälle ravitsemukselle nousi suurimpana hoitohenkilökunnan koulutuksen puute ja negatiiviset asenteet, kokemukset, tunteet ja kohtaaminen rakennemuunneltua ruokaa kohtaan. Esille nousi myös puutteelliset ruokailutilanteet ja ruoan mauttomuus, jotka vaikuttavat hyvin tärkeänä osana hyvää ravit-semusta. Näistä heikentävistä tekijöistä nousi esille yksi suuri tekijä, joihin nämä kaikki vai-kuttavat, nielemisvaikeuksista kärsivän iäkkään potilaan sairastuminen.
Tuloksissa nousi esille, että hoitohenkilökunnan koulutus ja asiantuntijuus, nielemisvaikeuden varhainen seulonta sekä positiiviset ruokailutilanteet ja ruoan maku edistävät nielemis-vaikeuksista kärsivän iäkkään hyvää ravitsemusta. Sekä kannustus, motivointi toimivat edistävänä tekijänä hyvänravitsemukselle.
Heikentävinä tekijöinä nielemisvaikeuksista kärsivän iäkkään hyvälle ravitsemukselle nousi suurimpana hoitohenkilökunnan koulutuksen puute ja negatiiviset asenteet, kokemukset, tunteet ja kohtaaminen rakennemuunneltua ruokaa kohtaan. Esille nousi myös puutteelliset ruokailutilanteet ja ruoan mauttomuus, jotka vaikuttavat hyvin tärkeänä osana hyvää ravit-semusta. Näistä heikentävistä tekijöistä nousi esille yksi suuri tekijä, joihin nämä kaikki vai-kuttavat, nielemisvaikeuksista kärsivän iäkkään potilaan sairastuminen.