Uuden ravintolan kehittäminen palvelumuotoilulla
Yli-Houhala, Tuomas (2016)
Yli-Houhala, Tuomas
Laurea-ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127346
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127346
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli luoda Royal Ravintolat Oy:n uudelle ravintolalle uusi ja käyttökelpoinen konsepti, jota toimeksiantaja pystyy hyödyntämään tulevaisuuden liiketoiminnassaan ja laajentumisessaan. Opinnäytetyön tavoite oli suunnitella ravintolalle konsepti, jota toimeksiantaja voi hyödyntää Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevassa liiketilassa. Tavoitteena oli, että Royal Ravintoloiden on mahdollista ottaa luotu konsepti jouhevasti käyttöön tulevaisuudessa, kun liiketilassa käynnissä oleva remontti on valmistumassa. Työn tavoite oli kattaa kaikki suunnittelun osa-alueet siten, että toimeksiantajan on mahdollista käynnistää ravintolan perustaminen ilman mittavia taustatöitä.
Opinnäytetyön toimintaympäristö muodostui suomalaisesta ravintolasektorista. Kyseisessä kohdassa tarkasteltiin suomalaisen ravintolakulttuurin historiaa, nykytilaa ja tulevaisuutta, sekä työn toimeksiantajaa, Royal Ravintolat Oy:tä. Teoreettisessa viitekehyksessä syvennyttiin Stefan Moritzin Service design –malliin ja sen vaiheisiin, ravintolan perustamiseen, konseptointiin, brändin rakentamiseen ja liikeidean elinkaareen.
Opinnäytetyö toteutettiin mukaillen Stefan Moritzin Service Design –mallia. Ensin tutustuttiin toimintaympäristöön, minkä jälkeen ravintolan konseptin kehittäminen aloitettiin. Kehittämismenetelminä käytettiin trenditutkimusta ruoka- ja ravintola-alan trendeistä, dokumenttianalyysia toimeksiantajan konsepteista, sekä benchmarkingia kilpailijoiden konsepteista. Käytettyjen menetelmien avulla luotiin vaihtoehtoisia konsepteja, joista rajattiin asiantuntijakeskusteluiden perusteella parhaat jatkokehitystä varten. Parhaista konsepteista yhdisteltiin yksi konsepti, jonka ympärille rakennettiin toimintamalli.
Keskeinen tulos opinnäytetyössä oli luotu konsepti ja toimintamalli perustettavalle ravintolalle. Asiantuntijakeskusteluiden avulla luoduista vaihtoehtoisista konsepteista nousi selkeästi esille parhaimmat ja toimivimmat konseptit, jotka saatiin yhdistettyä yhdeksi kokonaisuudeksi. Konseptin ympärille saatiin luotua kattava toimintamalli, joka kattoi toimeksiantajan toivomat osa-alueet. Konsepti vastaa selkeään tarpeeseen, joka saatiin selville dokumenttianalyysin ja benchmarkingin perusteella.
Ravintolan perustaminen on vaativa ja työläs projekti, jonka toteuttamiseen tulee käyttää aikaa ja voimavaroja. Perusteellisen taustatutkimuksen avulla saadaan tieto toimintaympäristöstä ja huomioitavista osa-alueista. Ravintolan konseptin suunnittelu tulee toteuttaa mahdollisimman laaja-alaisesti, että saadaan luotua selkeä ja erottuva konsepti. Selkeän konseptin avulla saadaan luotua yksityiskohtainen toimintamalli ravintolalle, joka pystytään jalostamaan toimivaksi liiketoiminnaksi.
Opinnäytetyön toimintaympäristö muodostui suomalaisesta ravintolasektorista. Kyseisessä kohdassa tarkasteltiin suomalaisen ravintolakulttuurin historiaa, nykytilaa ja tulevaisuutta, sekä työn toimeksiantajaa, Royal Ravintolat Oy:tä. Teoreettisessa viitekehyksessä syvennyttiin Stefan Moritzin Service design –malliin ja sen vaiheisiin, ravintolan perustamiseen, konseptointiin, brändin rakentamiseen ja liikeidean elinkaareen.
Opinnäytetyö toteutettiin mukaillen Stefan Moritzin Service Design –mallia. Ensin tutustuttiin toimintaympäristöön, minkä jälkeen ravintolan konseptin kehittäminen aloitettiin. Kehittämismenetelminä käytettiin trenditutkimusta ruoka- ja ravintola-alan trendeistä, dokumenttianalyysia toimeksiantajan konsepteista, sekä benchmarkingia kilpailijoiden konsepteista. Käytettyjen menetelmien avulla luotiin vaihtoehtoisia konsepteja, joista rajattiin asiantuntijakeskusteluiden perusteella parhaat jatkokehitystä varten. Parhaista konsepteista yhdisteltiin yksi konsepti, jonka ympärille rakennettiin toimintamalli.
Keskeinen tulos opinnäytetyössä oli luotu konsepti ja toimintamalli perustettavalle ravintolalle. Asiantuntijakeskusteluiden avulla luoduista vaihtoehtoisista konsepteista nousi selkeästi esille parhaimmat ja toimivimmat konseptit, jotka saatiin yhdistettyä yhdeksi kokonaisuudeksi. Konseptin ympärille saatiin luotua kattava toimintamalli, joka kattoi toimeksiantajan toivomat osa-alueet. Konsepti vastaa selkeään tarpeeseen, joka saatiin selville dokumenttianalyysin ja benchmarkingin perusteella.
Ravintolan perustaminen on vaativa ja työläs projekti, jonka toteuttamiseen tulee käyttää aikaa ja voimavaroja. Perusteellisen taustatutkimuksen avulla saadaan tieto toimintaympäristöstä ja huomioitavista osa-alueista. Ravintolan konseptin suunnittelu tulee toteuttaa mahdollisimman laaja-alaisesti, että saadaan luotua selkeä ja erottuva konsepti. Selkeän konseptin avulla saadaan luotua yksityiskohtainen toimintamalli ravintolalle, joka pystytään jalostamaan toimivaksi liiketoiminnaksi.