Pienpanimon talotekniset ratkaisut : Building Services Engineering for Microbrewery
Översti, Janne (2016)
Översti, Janne
Oulun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605167938
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605167938
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on määritellä ehdot toimivalle pienpanimolle ja sen toimitilalle. Työssä keskitytään keskeisten materiaalien varastoinnin reunaehtoihin sekä käytettävään talotekniikkaan. Raportti toimii mahdollisena oppaana aloittavalle panimoyrittäjälle.
Työssä keskitytään ensiksi panimotoiminnan harjoittamisen pääperiaatteisiin sekä panimoprosessissa käytettävien materiaalien ja lainsäädännön luomiin reuna-ehtoihin. Panimoprosessi koostuu kolmesta vaiheesta: mäskäyksestä, keittämisestä ja käymisestä. Jokainen prosessin osa-alue vaatii niiden teorioiden osaamista, sekä käytettävien laitteiden mahdollisuuksista ja rajoitteista. Raakaineiden säilyvyyden kannalta varastossa pitää olla alle 20 ºC ja suhteellisen kosteuden alle 40 %. Laki määrää toiminnan aloittamiseksi Tullin, Valviran, Eviran, rakennusvalvojan ja palotarkastajan hyväksynnät kiinteistölle. Ilmastoinnin, viemäröinnin, sähkölaitteiden ja hygieenisten toimintapojen tulee olla riittävät.
Talotekniikan minimivaatimukset ovat yleisesti helposti saavutettavissa, mutta sen sisäistäminen osaksi panimoprosessia saattaa muodostua ongelmalliseksi.
Yrittäjän on mahdollista hyödyntää talotekniikkaa oman taloudellisen kannattavuutensa nostamiseksi. Prosessipuolen tehostaminen ja seuranta saattavat kuitenkin olla yrittäjälle edullisempi aloitus yrityksensä kehittämiseksi.
Aineistoa kerättiin pääasiassa alan kirjallisuudesta sekä perehtymällä panimo-alan lupa-, ja lakikäytäntöön. Lopputuloksena syntyi tiivis ja yksinkertaistettu kokoelma pienpanimon kiinteistöön kohdistuvista tekijöistä. Työ pysyi selkeänä ja helposti lähestyttävänä.
Työssä keskitytään ensiksi panimotoiminnan harjoittamisen pääperiaatteisiin sekä panimoprosessissa käytettävien materiaalien ja lainsäädännön luomiin reuna-ehtoihin. Panimoprosessi koostuu kolmesta vaiheesta: mäskäyksestä, keittämisestä ja käymisestä. Jokainen prosessin osa-alue vaatii niiden teorioiden osaamista, sekä käytettävien laitteiden mahdollisuuksista ja rajoitteista. Raakaineiden säilyvyyden kannalta varastossa pitää olla alle 20 ºC ja suhteellisen kosteuden alle 40 %. Laki määrää toiminnan aloittamiseksi Tullin, Valviran, Eviran, rakennusvalvojan ja palotarkastajan hyväksynnät kiinteistölle. Ilmastoinnin, viemäröinnin, sähkölaitteiden ja hygieenisten toimintapojen tulee olla riittävät.
Talotekniikan minimivaatimukset ovat yleisesti helposti saavutettavissa, mutta sen sisäistäminen osaksi panimoprosessia saattaa muodostua ongelmalliseksi.
Yrittäjän on mahdollista hyödyntää talotekniikkaa oman taloudellisen kannattavuutensa nostamiseksi. Prosessipuolen tehostaminen ja seuranta saattavat kuitenkin olla yrittäjälle edullisempi aloitus yrityksensä kehittämiseksi.
Aineistoa kerättiin pääasiassa alan kirjallisuudesta sekä perehtymällä panimo-alan lupa-, ja lakikäytäntöön. Lopputuloksena syntyi tiivis ja yksinkertaistettu kokoelma pienpanimon kiinteistöön kohdistuvista tekijöistä. Työ pysyi selkeänä ja helposti lähestyttävänä.