Maahanmuuttajien ravitsemustottumukset raskauden aikana : kirjallisuuskatsaus
Haapanen, Johanna; Nyberg, Anni (2016)
Haapanen, Johanna
Nyberg, Anni
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605168016
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605168016
Tiivistelmä
Työn tarkoituksena oli selvittää maahanmuuttajien ravitsemustottumuksia raskauden aikana, niihin vaikuttavia tekijöitä sekä ravitsemustottumusten vaikutuksia raskauteen. Työn tavoitteena oli tuottaa tietoa Intercultural Midwifery and Research -hankkeelle sekä terveysalan ammattilaisten ja opiskelijoiden käyttöön.
Työ on integroiva kirjallisuuskatsaus, jonka aineisto analysoitiin induktiivisella eli aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tiedonhaku suoritettiin Cinahl-, Pubmed- ja Medic-tietokannoista. Lisäksi aineistoa etsittiin manuaalisesti tutkimusten lähdeluetteloista. Aineistoksi valittiin yhdeksän englanninkielistä tutkimusartikkelia.
Tuloksista nousi esille, että kasvikset kuuluvat raskaana olevan maahanmuuttajanaisen ruokavalioon. Yleisimmät proteiinien lähteet raskaana olevilla maahanmuuttajilla ovat kala, maito ja lihatuotteet. Lisäksi prosessoidun ruoan, kuten lihajalosteiden sekä makeisten ja kaupan leivonnaisten syöminen on yleistynyt. Raskaana olevien maahanmuuttajien ravitsemukseen vaikuttavat ihmissuhteet, kuten perhe, sukulaiset ja ystävät sekä erilaiset uskomukset. Tulokset viittaavat siihen, että raskaana olevan terveydellä ja ravitsemustottumuksilla voi olla vaikutusta raskauteen.
Tiedonhaun pohjalta nousi esille aiheeseen liittyvän tutkitun tiedon vähäisyys Suomessa. Monikulttuurisessa yhteiskunnassa terveydenhuollon ammattilaisten kannalta on tärkeää omata monikulttuurista tietämystä ja osaamista, erityisesti terveydenhoitaja- ja kätilötyössä. Vaikka maahanmuuttajien ravitsemustottumukset länsimaalaistuvat heidän muuttaessaan uuteen kulttuuriin, pysyvät vanhan kulttuurin uskomukset raskauden aikaisesta ravinnosta ja ne vaikuttavat heidän ruokailutottumuksiinsa. Kirjallisuuskatsaus antaa hyvän pohjan tutkia tarkemmin Suomessa asuvien raskaana olevien maahanmuuttajien ravitsemustottumuksia ja niiden vaikutuksia raskauteen esimerkiksi tulevissa opinnäytetöissä.
Työ on integroiva kirjallisuuskatsaus, jonka aineisto analysoitiin induktiivisella eli aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tiedonhaku suoritettiin Cinahl-, Pubmed- ja Medic-tietokannoista. Lisäksi aineistoa etsittiin manuaalisesti tutkimusten lähdeluetteloista. Aineistoksi valittiin yhdeksän englanninkielistä tutkimusartikkelia.
Tuloksista nousi esille, että kasvikset kuuluvat raskaana olevan maahanmuuttajanaisen ruokavalioon. Yleisimmät proteiinien lähteet raskaana olevilla maahanmuuttajilla ovat kala, maito ja lihatuotteet. Lisäksi prosessoidun ruoan, kuten lihajalosteiden sekä makeisten ja kaupan leivonnaisten syöminen on yleistynyt. Raskaana olevien maahanmuuttajien ravitsemukseen vaikuttavat ihmissuhteet, kuten perhe, sukulaiset ja ystävät sekä erilaiset uskomukset. Tulokset viittaavat siihen, että raskaana olevan terveydellä ja ravitsemustottumuksilla voi olla vaikutusta raskauteen.
Tiedonhaun pohjalta nousi esille aiheeseen liittyvän tutkitun tiedon vähäisyys Suomessa. Monikulttuurisessa yhteiskunnassa terveydenhuollon ammattilaisten kannalta on tärkeää omata monikulttuurista tietämystä ja osaamista, erityisesti terveydenhoitaja- ja kätilötyössä. Vaikka maahanmuuttajien ravitsemustottumukset länsimaalaistuvat heidän muuttaessaan uuteen kulttuuriin, pysyvät vanhan kulttuurin uskomukset raskauden aikaisesta ravinnosta ja ne vaikuttavat heidän ruokailutottumuksiinsa. Kirjallisuuskatsaus antaa hyvän pohjan tutkia tarkemmin Suomessa asuvien raskaana olevien maahanmuuttajien ravitsemustottumuksia ja niiden vaikutuksia raskauteen esimerkiksi tulevissa opinnäytetöissä.