Avomaavihannesten luonnonmukaisen tuotannon haasteet ja mahdollisuudet
Oksa, Sonja (2016)
Oksa, Sonja
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605168103
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605168103
Tiivistelmä
Luonnonmukaisesti viljellyn peltoalan osuus koko Suomen peltoalasta oli vuonna 2015 noin 10 prosenttia. Luomutuotteiden kasvava kysyntä edellyttää tuotantoalan kasvua, ja erityisesti vihanneksilla on suuri markkinoiden kasvupotentiaali.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä haasteita ja mahdollisuuksia on avomaavihannesten luomutuotannossa. Aineisto kerättiin Webropol-kyselyn avulla. Kysely lähetettiin 322 luomutilalle Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen alueella. Vastauksia saatiin yhteensä 67. Vastausprosentti oli 21.
Tulosten mukaan 37 % kyselyyn vastanneista luomutiloista oli sitä mieltä, että avomaavihannesten luomutuotannon suurin haaste on markkinointi. Muita haasteita olivat työmäärä, sääolot, tuotteiden hinta sekä viljelijän ammattitaito. Suurimmat mahdollisuudet vastaajien mukaan oli luomutuotettujen vihannesten kasvavassa kysynnässä, tuotteiden laadussa sekä REKO- ja muiden ruokapiirien suosiossa.
Tiloilta, jotka eivät tuottaneet avomaavihanneksia, kysyttiin kiinnostusta avomaavihannesten tuotantoa kohtaan. Vastaajista 69 % ei ollut kiinnostunut avomaavihannesten tuotannosta, ja yleisin syy oli ajan ja resurssien puute.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää, mitä haasteita ja mahdollisuuksia on avomaavihannesten luomutuotannossa. Aineisto kerättiin Webropol-kyselyn avulla. Kysely lähetettiin 322 luomutilalle Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen alueella. Vastauksia saatiin yhteensä 67. Vastausprosentti oli 21.
Tulosten mukaan 37 % kyselyyn vastanneista luomutiloista oli sitä mieltä, että avomaavihannesten luomutuotannon suurin haaste on markkinointi. Muita haasteita olivat työmäärä, sääolot, tuotteiden hinta sekä viljelijän ammattitaito. Suurimmat mahdollisuudet vastaajien mukaan oli luomutuotettujen vihannesten kasvavassa kysynnässä, tuotteiden laadussa sekä REKO- ja muiden ruokapiirien suosiossa.
Tiloilta, jotka eivät tuottaneet avomaavihanneksia, kysyttiin kiinnostusta avomaavihannesten tuotantoa kohtaan. Vastaajista 69 % ei ollut kiinnostunut avomaavihannesten tuotannosta, ja yleisin syy oli ajan ja resurssien puute.