TUOTANNON VIRTAUSTEHOKKUUDEN KEHITTÄMINEN : Kohti Lean-tuotantoa
Honkola, Laura (2016)
Honkola, Laura
Centria-ammattikorkeakoulu (Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu)
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178277
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605178277
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli luoda kehitysideoita kohdeyrityksen ovituotannon virtaustehokkuuden parantamiseksi Lean-periaatteiden mukaisesti. Työn teoriaosuudessa tarkasteltiin Lean-toimintastrategian periaatteita ja työnmittauksen menetelmiä. Työn empiirinen osuus perustui tilaajayrityksen ovituotannossa tehtyyn työntutkimukseen, jonka aikana tehty datan käsittely pyrittiin kuvaamaan työssä mahdollisimman tarkasti. Työnmittauksen tuloksista luotiin tuotannon nykytilankuvaus Lean-kehitystyön pohjaksi. Työ jatkui kehitysehdotusten laatimisella tuotannon virtaustehokkuuden parantamiseksi sisältäen layout-ehdotuksen.
Tuotannossa tehty työnmittaus paljasti useita hukan lähteitä, joiden poistoon on annettu kehitysideoita. Ovituotannon vaiheaikojen vaihtelu oli suurin virtausta estävä tekijä, ja sen syyksi paljastui odotetusti tuotevariaatio. Havaintojen ja työnmittauksen pohjalta kehitetyssä layout-ehdotuksessa pyritään hallitsemaan vaihtelua jakamalla työnvaiheet mahdollisimman tasaisesti työpisteiden kesken, siirtämällä pitkät ja vaihtelevan pituiset työvaiheet rinnakkais- tai lisätyöpisteelle, ja sekoittamalla valmistusjärjestys tuotevariaatioiden vaiheaika huomioon ottaen.
Opinnäytetyön tästä versiosta on poistettu yritykselle tärkeitä tietoja.
Tuotannossa tehty työnmittaus paljasti useita hukan lähteitä, joiden poistoon on annettu kehitysideoita. Ovituotannon vaiheaikojen vaihtelu oli suurin virtausta estävä tekijä, ja sen syyksi paljastui odotetusti tuotevariaatio. Havaintojen ja työnmittauksen pohjalta kehitetyssä layout-ehdotuksessa pyritään hallitsemaan vaihtelua jakamalla työnvaiheet mahdollisimman tasaisesti työpisteiden kesken, siirtämällä pitkät ja vaihtelevan pituiset työvaiheet rinnakkais- tai lisätyöpisteelle, ja sekoittamalla valmistusjärjestys tuotevariaatioiden vaiheaika huomioon ottaen.
Opinnäytetyön tästä versiosta on poistettu yritykselle tärkeitä tietoja.