Ravitsemuksen vaikutus mielenterveyteen - katsaus kirjallisuuteen
Lepistö, Laura (2016)
Lepistö, Laura
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605188510
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605188510
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata tutkimustiedon avulla ravitsemuksen ja mielenterveyden välisiä yhteyksiä. Opinnäytetyö oli osa Voimaa naisissa -hanketta, jonka päämääränä on selvittää ja kuvata suomalaisten matalapalkkaisten naisten terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavia elintapoja. Keskeisiä käsitteitä opinnäytetyössä olivat mielenterveys, ravitsemus, sosioekonominen asema sekä terveyskäyttäytyminen ja terveyden edistäminen.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja aineiston haku suoritettiin soveltamalla systemaattisen kirjallisuushaun menetelmää. Aineiston haku tehtiin Medline-, CINAHL-, PubMed- ja ScienceDirect -tietokantoihin ja hyväksyttyjä tutkimusartikkeleita löytyi 11 kappaletta. Tutkimusartikkelit analysoitiin teoriasidonnaisen teemoittelun avulla. Ensimmäisenä pääteemana olivat erilaisten ruokavalioiden vaikutukset mielenterveyteen, toisena yksittäisten ruoka- ja ravintoaineiden vaikutukset.
Keskeisinä tutkimustuloksina oli, että monenlaisella ravitsemuksella on vaikutusta mielenterveyteen ja yksilön henkiseen hyvinvointiin. Lisäksi ravitsemus vaikuttaa monella eri tavalla – se voi edistää mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia, heikentää mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia ja lisäksi toimia mielenterveyshäiriöitä ehkäisevänä tekijänä. Mielenterveyden kannalta erityisen edullinen näyttäisi olevan Välimeren ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja kasviksia sekä pehmeän rasvan lähteitä ja rajoitetusti punaista lihaa ja maitotuotteita.
Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat, että yksiselitteisiä ohjeita mielenterveyttä tukevasta ravitsemuksesta ei ole mahdollista antaa. Tutkimusartikkelit olivat yhdenmukaiset Välimeren ruokavalion noudattamisen eduista sekä länsimaisen ruokavalion noudattamisen haitoista. Sen sijaan esimerkiksi lihan ja kalan syönnin vaikutukset mielenterveyteen olivat ristiriitaiset. Kasvisten ja hedelmien nauttiminen näyttäisi olevan mielenterveydelle eduksi sekä yksistään että osana muutoinkin terveellistä ruokavaliota. Mielenterveyteen vaikuttavat lisäksi esimerkiksi ruokavaliosta saatu veden määrä sekä aspartaamin kulutus.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena ja aineiston haku suoritettiin soveltamalla systemaattisen kirjallisuushaun menetelmää. Aineiston haku tehtiin Medline-, CINAHL-, PubMed- ja ScienceDirect -tietokantoihin ja hyväksyttyjä tutkimusartikkeleita löytyi 11 kappaletta. Tutkimusartikkelit analysoitiin teoriasidonnaisen teemoittelun avulla. Ensimmäisenä pääteemana olivat erilaisten ruokavalioiden vaikutukset mielenterveyteen, toisena yksittäisten ruoka- ja ravintoaineiden vaikutukset.
Keskeisinä tutkimustuloksina oli, että monenlaisella ravitsemuksella on vaikutusta mielenterveyteen ja yksilön henkiseen hyvinvointiin. Lisäksi ravitsemus vaikuttaa monella eri tavalla – se voi edistää mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia, heikentää mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia ja lisäksi toimia mielenterveyshäiriöitä ehkäisevänä tekijänä. Mielenterveyden kannalta erityisen edullinen näyttäisi olevan Välimeren ruokavalio, joka sisältää runsaasti hedelmiä ja kasviksia sekä pehmeän rasvan lähteitä ja rajoitetusti punaista lihaa ja maitotuotteita.
Kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat, että yksiselitteisiä ohjeita mielenterveyttä tukevasta ravitsemuksesta ei ole mahdollista antaa. Tutkimusartikkelit olivat yhdenmukaiset Välimeren ruokavalion noudattamisen eduista sekä länsimaisen ruokavalion noudattamisen haitoista. Sen sijaan esimerkiksi lihan ja kalan syönnin vaikutukset mielenterveyteen olivat ristiriitaiset. Kasvisten ja hedelmien nauttiminen näyttäisi olevan mielenterveydelle eduksi sekä yksistään että osana muutoinkin terveellistä ruokavaliota. Mielenterveyteen vaikuttavat lisäksi esimerkiksi ruokavaliosta saatu veden määrä sekä aspartaamin kulutus.