Ärtyvän suolen oireyhtymä ja sen ravitsemushoito
Heikkala, Emilia; Lammervo, Hanna (2016)
Heikkala, Emilia
Lammervo, Hanna
Turun ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053010657
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016053010657
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää mikä ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on, miten sitä voidaan hoitaa ravitsemuksella, ja mitkä ovat ravitsemushoidon vaikutukset. Työn tavoitteena oli koota tutkimustietoa ärtyvän suolen oireyhtymästä ja sen ravitsemushoidosta.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineiston muodostivat 15 ulkomaista tutkimusartikkelia, jotka käsittelivät ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoitoa ja ravinnon vaikutuksia. Tutkimusaineisto rajattiin vuosiin 2009-2016.
Kirjallisuuskatsauksen tulokset käsittelivät erilaisia ruokavaliovaihtoehtoja ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon. Useammassa tutkimuksessa havaittiin vähän FODMAP –hiilihydraatteja (Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccarides Polyols, eli huonosti imeytyvät ja fermentoituvat hiilihydraatit) sisältävän ruokavalion olevan tehokas keino oireiden hoitoon. Myös perinteisesti ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville potilaille annettujen ohjeiden toteuttaminen eli säännöllisen ruokarytmin noudattaminen, isojen aterioiden välttäminen sekä rasvan, liukenemattomien kuitujen, kofeiinin ja kaasua muodostavien ruoka-aineiden rajoittaminen vähentää oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon on myös yksityiskohtaisempia ravitsemuksellisia hoitokeinoja, kuten probiootit, kuidut ja eliminaatiodieetti. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät saattavat altistua ravintoainepuutoksille ruokavalion rajoittamisen vuoksi, jonka takia on tärkeää korvata rajoitetut ruoka-aineet vaihtoehtoisilla ruoka-aineilla.
Opinnäytetyö toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineiston muodostivat 15 ulkomaista tutkimusartikkelia, jotka käsittelivät ärtyvän suolen oireyhtymän ravitsemushoitoa ja ravinnon vaikutuksia. Tutkimusaineisto rajattiin vuosiin 2009-2016.
Kirjallisuuskatsauksen tulokset käsittelivät erilaisia ruokavaliovaihtoehtoja ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon. Useammassa tutkimuksessa havaittiin vähän FODMAP –hiilihydraatteja (Fermentable Oligo-, Di- and Monosaccarides Polyols, eli huonosti imeytyvät ja fermentoituvat hiilihydraatit) sisältävän ruokavalion olevan tehokas keino oireiden hoitoon. Myös perinteisesti ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville potilaille annettujen ohjeiden toteuttaminen eli säännöllisen ruokarytmin noudattaminen, isojen aterioiden välttäminen sekä rasvan, liukenemattomien kuitujen, kofeiinin ja kaasua muodostavien ruoka-aineiden rajoittaminen vähentää oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon on myös yksityiskohtaisempia ravitsemuksellisia hoitokeinoja, kuten probiootit, kuidut ja eliminaatiodieetti. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät saattavat altistua ravintoainepuutoksille ruokavalion rajoittamisen vuoksi, jonka takia on tärkeää korvata rajoitetut ruoka-aineet vaihtoehtoisilla ruoka-aineilla.