Mikrolevien kasvatus biopolttoaineiden tuotantoon
Korpi, Joonas (2016)
Korpi, Joonas
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060311786
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060311786
Tiivistelmä
Insinöörityössä oli tavoitteena tutustua mikrolevän ominaisuuksiin ja kasvatukseen sekä sen etuihin raaka-aineena biopolttoaineiden valmistuksessa. Samalla tutustuttiin myös hieman yleisimpiin liikennebiopolttoaineisiin sekä niiden valmistusmenetelmiin.
Levästä on ajateltu uutta raaka-ainetta kasvavalle biopolttoaineiden tuotannolle. Perinteisten elintarvikkeiksi soveltuvien raaka-aineiden ja öljykasvien sijaan mikrolevä vaikuttaa lupaa-vimmalta biopolttoaineiden tuotantoon. Levä kasvaa nopeasti ja lajista riippuen tuottaa runsaasti öljyä. Mikrolevän kasvatuksessa öljyn tuotto per hehtaari on huomattavasti suurempi kuin perinteisten öljykasvien.
Työssä huomattiin, että vaikka mikrolevällä on valtavasti potentiaalia, ei sen viljely biopolttoaineiden raaka-aineeksi ole vielä kannattavaa. Levän kasvatus on mahdollista, ja nykyään mikrolevää viljelläänkin elintarvikkeeksi ja joidenkin arvokkaiden proteiinien tuotantoon. Levän keräys ja öljyn erotus ovat usein liian kalliita prosesseja, joiden osa-alueella tarvitaan vielä innovaatioita ja uusia menetelmiä. Lisäksi useissa tutkimuksissa mainittiin, että koko leväbiomassan hyödyntäminen on tarpeellista, jotta kasvatuksesta saataisiin kannattavaa.
Levästä on ajateltu uutta raaka-ainetta kasvavalle biopolttoaineiden tuotannolle. Perinteisten elintarvikkeiksi soveltuvien raaka-aineiden ja öljykasvien sijaan mikrolevä vaikuttaa lupaa-vimmalta biopolttoaineiden tuotantoon. Levä kasvaa nopeasti ja lajista riippuen tuottaa runsaasti öljyä. Mikrolevän kasvatuksessa öljyn tuotto per hehtaari on huomattavasti suurempi kuin perinteisten öljykasvien.
Työssä huomattiin, että vaikka mikrolevällä on valtavasti potentiaalia, ei sen viljely biopolttoaineiden raaka-aineeksi ole vielä kannattavaa. Levän kasvatus on mahdollista, ja nykyään mikrolevää viljelläänkin elintarvikkeeksi ja joidenkin arvokkaiden proteiinien tuotantoon. Levän keräys ja öljyn erotus ovat usein liian kalliita prosesseja, joiden osa-alueella tarvitaan vielä innovaatioita ja uusia menetelmiä. Lisäksi useissa tutkimuksissa mainittiin, että koko leväbiomassan hyödyntäminen on tarpeellista, jotta kasvatuksesta saataisiin kannattavaa.