Yläkoululaisten kouluruokailu ja ruokailutottumukset maaseudulla ja kaupungissa
Hotakainen, Henna-Mari (2016)
Hotakainen, Henna-Mari
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060712277
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060712277
Tiivistelmä
Työn tavoitteena oli selvittää, onko kouluruokailussa ja sen toteutumisessa eroja vertailtaessa yläkouluikäisiä oppilaita maaseudulla ja kaupungissa. Tavoitteena oli selvittää myös, millaisia eroja yläkouluikäisten nuorten ruokailutottumuksissa on ja mitkä asiat näihin eroihin voivat vaikuttaa. Tutkimuksessa selvitettiin myös, onko tutkimuksen kohteena olevissa kouluissa jotakin parantamisen varaa kouluruokailun toteuttamisessa.
Yläkoululaisten kouluruokailua tutkittiin Halsuan yhtenäiskoulussa sekä Länsipuiston koulussa Kokkolassa. Tutkimus tehtiin keväällä 2016. Tutkimuksessa havainnoitiin kouluruokailua molemmissa kouluissa kahtena eri päivänä, haastateltiin molempien koulujen keittiöhenkilökuntaa sekä tehtiin oppilaille kysely heidän taustatiedoistaan, kouluruokailustaan sekä ruokailutottumuksista yleensä.
Maaseudulla lähes kaikki yläkoululaiset söivät kouluruoan päivittäin. Myös kaupungissa kouluruoan syöminen oli hyvällä tasolla. Jotta kaupungissa päästäisiin kouluruoan syömisessä samalle tasolle kuin maaseudulla, olisi töitä tämän eteen jonkin verran tehtävänä. Sekä maaseudulla että kaupungissa nuorten maidon käyttö ruokajuomana koululounaalla sekä leivän syöminen osana koululounasta olivat huonolla tasolla. Tutkimustulosten perusteella kaupungissa asuvat nuoret söivät useammin kasviksia, hedelmiä ja marjoja kuin maaseudulla asuvat nuoret. Herkkujen syömisessä selkeitä eroja ei löytynyt verrattaessa maaseudulla ja kaupungissa asuvia nuoria keskenään. Vanhempien työllisyydellä ja perheen asumisjärjestelyillä oli jonkin verran merkitystä nuorten ruokailutottumuksiin.
Yläkoululaisten kouluruokailua tutkittiin Halsuan yhtenäiskoulussa sekä Länsipuiston koulussa Kokkolassa. Tutkimus tehtiin keväällä 2016. Tutkimuksessa havainnoitiin kouluruokailua molemmissa kouluissa kahtena eri päivänä, haastateltiin molempien koulujen keittiöhenkilökuntaa sekä tehtiin oppilaille kysely heidän taustatiedoistaan, kouluruokailustaan sekä ruokailutottumuksista yleensä.
Maaseudulla lähes kaikki yläkoululaiset söivät kouluruoan päivittäin. Myös kaupungissa kouluruoan syöminen oli hyvällä tasolla. Jotta kaupungissa päästäisiin kouluruoan syömisessä samalle tasolle kuin maaseudulla, olisi töitä tämän eteen jonkin verran tehtävänä. Sekä maaseudulla että kaupungissa nuorten maidon käyttö ruokajuomana koululounaalla sekä leivän syöminen osana koululounasta olivat huonolla tasolla. Tutkimustulosten perusteella kaupungissa asuvat nuoret söivät useammin kasviksia, hedelmiä ja marjoja kuin maaseudulla asuvat nuoret. Herkkujen syömisessä selkeitä eroja ei löytynyt verrattaessa maaseudulla ja kaupungissa asuvia nuoria keskenään. Vanhempien työllisyydellä ja perheen asumisjärjestelyillä oli jonkin verran merkitystä nuorten ruokailutottumuksiin.