Teuraskilien kasvatus
Salo, Mikko (2016)
Salo, Mikko
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061312848
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061312848
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kerätä tieto teuraskilien kasvatuksesta ja pukkikilien kasvatusmahdollisuuksista. Suomessa vuohituotanto on keskittynyt tällä hetkellä maidontuotantoon. Tiloille syntyneet pukkikilit ovat tällä hetkellä hyödyttömiä ja ne joudutaan lopettamaan muutaman päivän ikäisinä.
Vuohenlihan kysyntää on vain vähän. Syynä on pidetty huonoa tietoisuutta lihasta ja lisäksi tuotantoa on pidetty kannattamattomana. Lihalle uskotaan olevan kysyntää, kun tietoisuus lisääntyy ja kustannukset ja hinta kohtaavat. Kannattavuutta on yritetty parantaa teuraskilipalkkiolla, joka tuli voimaan 2015 vuoden alussa. Maailmalla vuohenliha on syödyin liha. Yhtenä syynä on, etteivät uskonnot rajoita sen syömistä.
Opinnäytetyön teoriaosassa on kerätty tämän hetkistä tietoa vuohituotannosta ja kasvatukseen liittyvistä asioista. Haastattelututkimuksessa haastattelin viittä vuohien kasvattajaa. Haastattelussa kysyin kokemuksia vuohien kasvatuksesta, tuotantotiloista, ruokinnasta ja lihasta. Lisäksi seurattiin kilien kasvua kolmella eri tilalla keväällä ja kesällä 2015. Punnitukset tehtiin kasvatuksen alkuvaiheessa. Kilien ikä oli punnitusten aikana 1-6kk. Ensimmäisessä punnituksessa pienin kili painoi 6 kg ja suurin 15,7 kg. Kilien kasvuissa oli suurta vaihtelua punnitusten aikana. Päiväkasvut vaihtelivat -73g – 293g/pv. Tuloksiin vaikuttivat punnitus ajankohta ja kilien ikä. Yhdellä tilalla päiväkasvu jäi miinuksen puolelle, koska kilit kärsivät ripulista.
Vuohenlihan kysyntää on vain vähän. Syynä on pidetty huonoa tietoisuutta lihasta ja lisäksi tuotantoa on pidetty kannattamattomana. Lihalle uskotaan olevan kysyntää, kun tietoisuus lisääntyy ja kustannukset ja hinta kohtaavat. Kannattavuutta on yritetty parantaa teuraskilipalkkiolla, joka tuli voimaan 2015 vuoden alussa. Maailmalla vuohenliha on syödyin liha. Yhtenä syynä on, etteivät uskonnot rajoita sen syömistä.
Opinnäytetyön teoriaosassa on kerätty tämän hetkistä tietoa vuohituotannosta ja kasvatukseen liittyvistä asioista. Haastattelututkimuksessa haastattelin viittä vuohien kasvattajaa. Haastattelussa kysyin kokemuksia vuohien kasvatuksesta, tuotantotiloista, ruokinnasta ja lihasta. Lisäksi seurattiin kilien kasvua kolmella eri tilalla keväällä ja kesällä 2015. Punnitukset tehtiin kasvatuksen alkuvaiheessa. Kilien ikä oli punnitusten aikana 1-6kk. Ensimmäisessä punnituksessa pienin kili painoi 6 kg ja suurin 15,7 kg. Kilien kasvuissa oli suurta vaihtelua punnitusten aikana. Päiväkasvut vaihtelivat -73g – 293g/pv. Tuloksiin vaikuttivat punnitus ajankohta ja kilien ikä. Yhdellä tilalla päiväkasvu jäi miinuksen puolelle, koska kilit kärsivät ripulista.