Ruokapiha
Koponen, Kia (2016)
Koponen, Kia
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061412979
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061412979
Tiivistelmä
Suunnittelin opinnäytetyönäni konseptin ja vision paikasta, joka pyrkii elävöittämään Helsinkiä myös talvella. Lähtökohtana oli suunnitella helsinkiläisille kaupunkikuvan huomioon ottava ja arkkitehtuuriltaan laadukas ruokakeskittymä, olohuoneen jatke jonne voisi kerääntyä nauttimaan hyvästä ruoasta ja yhdessäolosta ympäri vuoden. Tavoitteena oli suunnitella houkutteleva ja säänkestävä modulaarinen kokonaisuus, joka olisi muokattavissa ja siirrettävissä tarpeen mukaan.
Lopputuloksena syntyi konsepti nimeltä Ruokapiha. Konseptin voi jakaa kahteen osioon. Ensin ideoin toiminnallisen konseptin, eli loin reunaehdot ennen muodon antoa. Tämä ensimmäinen osio toimi pohjana varsinaisen arkkitehtuurin konseptin suunnittelulle. Konseptini alustukseksi tarkastelin esimerkkikohteita sekä ruokakulttuuritapahtumista että arkkitehtuurista. Lisäksi haastattelin muutamia ruokakulttuurin vaikuttajia ja perehdyin ravintola-alan säädöksiin.
Ruokapiha on konttiyksiköistä koostuva moduulijärjestelmä, sisältäen ravintolakontteja ja myyntikontteja. Näitä konttiyksiköitä vuokrataan yrittäjille kahvila-, ravintola- tai elintarvikemyyntitoimintaan. Ruokapihan tärkeä elementti on avotuli, joka toimii kokonaisuuden keskiössä ”sydämenä”. Yksi moduuliyksikkö koostuu 20 jalan merikontista, kolmiosaisesta terassielementistä ja kolmiosaisesta kattoelementistä. Tällaisista yksiköistä voidaan muodostaa useita mielenkiintoisia kokoonpanoja erilaisiin ympäristöihin ja tarkoituksiin. Yksiköt soveltuvat mainiosti myös muulle oheistoiminnalle, esimerkiksi myyntitapahtumiin, luentojen ja musiikin kuunteluun, joogaan ja vaikka elokuvien katseluun, vain tapahtumajärjestäjän mielikuvitus on rajana.
Lopputuloksena syntyi konsepti nimeltä Ruokapiha. Konseptin voi jakaa kahteen osioon. Ensin ideoin toiminnallisen konseptin, eli loin reunaehdot ennen muodon antoa. Tämä ensimmäinen osio toimi pohjana varsinaisen arkkitehtuurin konseptin suunnittelulle. Konseptini alustukseksi tarkastelin esimerkkikohteita sekä ruokakulttuuritapahtumista että arkkitehtuurista. Lisäksi haastattelin muutamia ruokakulttuurin vaikuttajia ja perehdyin ravintola-alan säädöksiin.
Ruokapiha on konttiyksiköistä koostuva moduulijärjestelmä, sisältäen ravintolakontteja ja myyntikontteja. Näitä konttiyksiköitä vuokrataan yrittäjille kahvila-, ravintola- tai elintarvikemyyntitoimintaan. Ruokapihan tärkeä elementti on avotuli, joka toimii kokonaisuuden keskiössä ”sydämenä”. Yksi moduuliyksikkö koostuu 20 jalan merikontista, kolmiosaisesta terassielementistä ja kolmiosaisesta kattoelementistä. Tällaisista yksiköistä voidaan muodostaa useita mielenkiintoisia kokoonpanoja erilaisiin ympäristöihin ja tarkoituksiin. Yksiköt soveltuvat mainiosti myös muulle oheistoiminnalle, esimerkiksi myyntitapahtumiin, luentojen ja musiikin kuunteluun, joogaan ja vaikka elokuvien katseluun, vain tapahtumajärjestäjän mielikuvitus on rajana.