Logistisen ketjun uudelleen suunnittelu : Case Tekme Oy
Leino, Niina (2015)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061412984
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016061412984
Tiivistelmä
Opinnäytetyön toimeksiantajana oli Tekme Oy, joka on Hämeenlinnan kaupungin omistama osakeyhtiö. Tekme Oy tuottaa ruokapalveluita Kaurialan keskuskeittiöltä. Päivittäin valmistetaan yli 15 000 ruoka-annosta alueen kouluille ja päiväkodeille. Ruuat kuljetetaan jakelu- ja palvelukeittiöille sekä kuumana että kylmänä.
Työn tavoitteena oli selvittää, miten ruuanjakelu Kaurialan keskuskeittiöltä kannattaa toteuttaa, jotta saavutettaisiin kustannussäästöjä. Tarkoituksena oli tutkia käytössä olevia ruuan tuotantotapoja, koska ruuan kuljetuslämpötila vaikuttaa kuljetusten aikasidonnaisuuteen ja näin ollen kustannuksiin.
Työn teoriaosuudessa käsitellään vaihtoehtoisia tuotanto- ja toimitustapoja, ruuan kuljetuksiin liittyviä ehtoja ja tarkastellaan reittioptimoinnin hyötyjä, sekä hinnoitteluperustetta. Lisäksi käsitellään julkisiin hankintoihin liittyvää teoriaa ja tarjouspyyntöasiakirjan laadintaa.
Toimeksiantajaan ja kuljetusyrittäjiin liittyvää tietopohjaa hankittiin oman havainnoinnin, haastatteluiden, sähköpostiviestien ja kyselylomakkeiden avulla. Tulevalle ruuankuljetuksen kilpailutukselle haettiin mallia tutkimalla muiden hankintayksiköiden tekemiä vastaavia tarjouspyyntöjä. Hinnoittelua tutkittiin vertaamalla toteumaa tämän hetken hintatasoon.
Tutkimuksessa selvisi, että ruuanjakelun kilpailutuksessa kannattaa käyttää innovatiivista hankintatapaa, joka perustuu kumppanuus ajatteluun. Kilpailutetaan suoritteita eli ateriakuljetuksia ja määritetään haluttu palvelutaso, jakelijalle jätetään vapaus kuljetusten toteutuksesta. Hinnoitteluperiaatteena kannattaa käyttää pudotuskohtaista hintaa, joka kannustaa jakelijaa kehittämään omaa toimintaansa, jolloin saavutetaan kustannussäästöjä
Työn tavoitteena oli selvittää, miten ruuanjakelu Kaurialan keskuskeittiöltä kannattaa toteuttaa, jotta saavutettaisiin kustannussäästöjä. Tarkoituksena oli tutkia käytössä olevia ruuan tuotantotapoja, koska ruuan kuljetuslämpötila vaikuttaa kuljetusten aikasidonnaisuuteen ja näin ollen kustannuksiin.
Työn teoriaosuudessa käsitellään vaihtoehtoisia tuotanto- ja toimitustapoja, ruuan kuljetuksiin liittyviä ehtoja ja tarkastellaan reittioptimoinnin hyötyjä, sekä hinnoitteluperustetta. Lisäksi käsitellään julkisiin hankintoihin liittyvää teoriaa ja tarjouspyyntöasiakirjan laadintaa.
Toimeksiantajaan ja kuljetusyrittäjiin liittyvää tietopohjaa hankittiin oman havainnoinnin, haastatteluiden, sähköpostiviestien ja kyselylomakkeiden avulla. Tulevalle ruuankuljetuksen kilpailutukselle haettiin mallia tutkimalla muiden hankintayksiköiden tekemiä vastaavia tarjouspyyntöjä. Hinnoittelua tutkittiin vertaamalla toteumaa tämän hetken hintatasoon.
Tutkimuksessa selvisi, että ruuanjakelun kilpailutuksessa kannattaa käyttää innovatiivista hankintatapaa, joka perustuu kumppanuus ajatteluun. Kilpailutetaan suoritteita eli ateriakuljetuksia ja määritetään haluttu palvelutaso, jakelijalle jätetään vapaus kuljetusten toteutuksesta. Hinnoitteluperiaatteena kannattaa käyttää pudotuskohtaista hintaa, joka kannustaa jakelijaa kehittämään omaa toimintaansa, jolloin saavutetaan kustannussäästöjä