Dober tek!
Malmi, Niina-Elina (2007)
Malmi, Niina-Elina
Lahden ammattikorkeakoulu
2007
All rights reserved
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö käsittelee Slovenian Istrian ruokakulttuurin pääpiirteitä ja niihin vaikuttaneita tekijöitä. Työssä tuodaan esille Slovenian Istrian alueelle tyypillisimmät raaka-aineet, perinneruuat ja ruuan valmistustavat. Työn tarkoituksena on selvittää tämän pienen alueen ruokaerikoisuuksia ja niiden tarjoamia makuelämyksiä. Opinnäytetyö pohjautuu kirjallisiin ja sähköisiin lähteisiin, omiin kokemuksiin ja havainnointiin opiskelijavaihdon aikana sekä kirjailija Alberto Pucerin haastatteluun. Työssä on tarjolla tietoa, jota ei saa muuten kuin kokemalla itse. Opinnäytetyön alussa selvitetään, mitä ruokakulttuuri tarkoittaa ja mitkä tekijät vaikuttavat ruokakulttuurin muodostumiseen ja muutoksiin. Myös matkailun vaikutuksia ruokakulttuuriin ja ruokamatkailua tarkastellaan. Tämän jälkeen syvennytään Sloveniaan ja Slovenian rannikkoseutuun eli Slovenian Istriaan. Lopussa käsitellään Slovenian Istrian ruokakulttuuria ja yleisimpiä perinneruokia. Italia on vaikuttanut eniten Slovenian Istrian ruokakulttuuriin ja ruoka on enemmän välimerellistä kuin balkanilaista. Kuitenkin Slovenian Istrian keit-tiöllä on oma makunsa, joka on juuri kyseiselle alueelle tyypillinen. Tyypil-lisen maun alueen ruoille antavat paikalliset, tuoreet raaka-aineet ja yrttien runsas käyttö.