Toiminnan keittiötuotteet : Tuoteperheen konseptisuunnitteluprojekti
Sutela, Mirja (2010)
Sutela, Mirja
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003245911
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003245911
Tiivistelmä
Opinnäytetyössäni olen käsitellyt keittiötuoteperheen suunnitteluprosessia. Opinnäytetyöni toimeksiantaja oli Jouko Kärkkäinen, teollinen muotoilija ja graafinen suunnittelija. Tavoitteena oli suunnitella niin käy-tettävyydeltään kuin ulkonäöltäänkin keittiöympäristön vaatimukset täyttävä ja ajanhenkeen sopiva kokonaisuus. Suunnittelussa olen ottanut huomioon myös materiaalien ominaisuudet ja niiden soveltuvuuden eri käyttökohteisiin.
Suunnittelun apuna käytin Ulrichin ja Eppingerin (2003) sekä Kettusen (2001) tuote- ja konseptisuunnit-telumalleja. Näistä olen soveltanut oman tuotesuunnittelukaavion. Se kuvaa tuoteperheen suunnittelu-prosessin kulkua alkaen ajatuksesta ja päättyen tuoteperheen jatkokehitysmahdollisuuksien arviointiin. Vaikka projekti oli ensisijaisesti konseptisuunnitteluprojekti, otan siinä huomioon myös koko tuotekehi-tysprosessin.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi keittiötuoteperhe, joka sisältää kulhon, leikkuualustan ja yrttiruukun sekä -amppelin. Tuotteet paitsi mahdollistavat toiminnan, pyrkivät myös kannustamaan siihen. Tuoteperheen tuotteiden materiaalit ovat puu ja keramiikka, joita on käytetty erillään tuotteiden eri osissa. Tuoteperhe laajenee tuotteita yhdistelemällä ja niiden käyttökohteita vaihtelemalla. Esimerkiksi yrttiruukkua voi käyttää sellaisenaan, sen voi liittää leikkuualustaan tai ripustaa ikkunaan.
Valmistin tuoteperheen tuotteista prototyypit testatakseni niiden rakenteita ja toimivuutta. Saadakseni käsityksen tuoteperheen kiinnostavuudesta, käytettävyydestä, visuaalisuudesta ja jatkokehitysmahdolli-suuksista haastattelin määrittämäni kohderyhmän edustajia. Nämä haastattelut ovat toimeksiantajani arvioinnin lisäksi osa tuoteperheen arviointia.
Tuoteperheen suunnittelu jatkuu kohti sen tuotteistamista ottamalla huomioon siitä saatu palaute. Suunnittelussa tulee jatkossa kiinnittää erityishuomiota tuotteiden käytettävyyteen, yksityiskohtiin ja osien yhdisteltävyyteen.
Suunnittelun apuna käytin Ulrichin ja Eppingerin (2003) sekä Kettusen (2001) tuote- ja konseptisuunnit-telumalleja. Näistä olen soveltanut oman tuotesuunnittelukaavion. Se kuvaa tuoteperheen suunnittelu-prosessin kulkua alkaen ajatuksesta ja päättyen tuoteperheen jatkokehitysmahdollisuuksien arviointiin. Vaikka projekti oli ensisijaisesti konseptisuunnitteluprojekti, otan siinä huomioon myös koko tuotekehi-tysprosessin.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi keittiötuoteperhe, joka sisältää kulhon, leikkuualustan ja yrttiruukun sekä -amppelin. Tuotteet paitsi mahdollistavat toiminnan, pyrkivät myös kannustamaan siihen. Tuoteperheen tuotteiden materiaalit ovat puu ja keramiikka, joita on käytetty erillään tuotteiden eri osissa. Tuoteperhe laajenee tuotteita yhdistelemällä ja niiden käyttökohteita vaihtelemalla. Esimerkiksi yrttiruukkua voi käyttää sellaisenaan, sen voi liittää leikkuualustaan tai ripustaa ikkunaan.
Valmistin tuoteperheen tuotteista prototyypit testatakseni niiden rakenteita ja toimivuutta. Saadakseni käsityksen tuoteperheen kiinnostavuudesta, käytettävyydestä, visuaalisuudesta ja jatkokehitysmahdolli-suuksista haastattelin määrittämäni kohderyhmän edustajia. Nämä haastattelut ovat toimeksiantajani arvioinnin lisäksi osa tuoteperheen arviointia.
Tuoteperheen suunnittelu jatkuu kohti sen tuotteistamista ottamalla huomioon siitä saatu palaute. Suunnittelussa tulee jatkossa kiinnittää erityishuomiota tuotteiden käytettävyyteen, yksityiskohtiin ja osien yhdisteltävyyteen.