Hiilihydraattien määrän ja laadun vaikutukset tyypin 2 diabeteksen hoitoon : Kirjallisuuskatsaus
Huhtala, Ilkka; Simonaho, Jouni (2016)
Huhtala, Ilkka
Simonaho, Jouni
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702202559
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201702202559
Tiivistelmä
Tyypin 2 diabetesta sairastavien määrän on ennustettu jopa kaksinkertaistuvan seuraavan 10–15 vuoden aikana. Ajantasaiselle tiedolle näyttöön perustuvasta diabeteksen hoidosta on siis kasvavaa tarvetta. Oikeanlainen ravinto on tärkeä osa tyypin 2 diabeteksen hoitoa, ja syödyt hiilihydraatit vaikuttavat merkittävästi tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainon saavuttamiseen.
Tehtävänä oli selvittää hiilihydraattien määrän ja laadun vaikutusta tyypin 2 diabeteksen hoitoon ja hiilihydraattitietoisen ruokavalion mahdollisia hyötyjä tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Tavoite oli koota uusinta hiilihydraatteja ja tyypin 2 diabetesta käsittelevää tutkimusta ja rakentaa siitä kokonaiskuva, jonka avulla voi pohtia mahdollisia tyypin 2 diabeteksen ravitsemuksellisia hoitokeinoja.
Toteutustapa oli kirjallisuuskatsaus, jossa aineisto rajattiin ajallisesti vuosina 2010–2015 julkaistuihin tutkimuksiin ja artikkeleihin. Sisällöllisesti mukaan otettiin ainoastaan sellaisia tutkimuksia, joissa käytetty interventio oli ruokavalion hiilihydraattien määrään tai laatuun vaikuttaminen ja joissa intervention kohderyhmänä oli käytetty ainoastaan tyypin 2 diabeetikoita. Aineistohaun 213 tuloksesta valikoitui lopuksi sisäänottokriteerit täyttäviä tutkimusartikkeleita 13. Aineiston sisältö tiivistettiin kuvailevaksi kirjallisuuskatsaukseksi.
Hiilihydraattien määrään ja laatuun vaikuttamalla voitiin parantaa verensokerin hallintaa, veren rasvaprofiilia, pienentää tarvittavaa insuliiniannosta ja vaikuttaa elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Ravintokuidut ja matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatit estivät tyypin 2 diabeetikon komplikaatioiden ja liitännäissairauksien syntyä. Niiden merkitystä tyypin 2 diabeetikon ruokavaliossa tulisi korostaa nykyistä enemmän.
Tehtävänä oli selvittää hiilihydraattien määrän ja laadun vaikutusta tyypin 2 diabeteksen hoitoon ja hiilihydraattitietoisen ruokavalion mahdollisia hyötyjä tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Tavoite oli koota uusinta hiilihydraatteja ja tyypin 2 diabetesta käsittelevää tutkimusta ja rakentaa siitä kokonaiskuva, jonka avulla voi pohtia mahdollisia tyypin 2 diabeteksen ravitsemuksellisia hoitokeinoja.
Toteutustapa oli kirjallisuuskatsaus, jossa aineisto rajattiin ajallisesti vuosina 2010–2015 julkaistuihin tutkimuksiin ja artikkeleihin. Sisällöllisesti mukaan otettiin ainoastaan sellaisia tutkimuksia, joissa käytetty interventio oli ruokavalion hiilihydraattien määrään tai laatuun vaikuttaminen ja joissa intervention kohderyhmänä oli käytetty ainoastaan tyypin 2 diabeetikoita. Aineistohaun 213 tuloksesta valikoitui lopuksi sisäänottokriteerit täyttäviä tutkimusartikkeleita 13. Aineiston sisältö tiivistettiin kuvailevaksi kirjallisuuskatsaukseksi.
Hiilihydraattien määrään ja laatuun vaikuttamalla voitiin parantaa verensokerin hallintaa, veren rasvaprofiilia, pienentää tarvittavaa insuliiniannosta ja vaikuttaa elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan. Ravintokuidut ja matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatit estivät tyypin 2 diabeetikon komplikaatioiden ja liitännäissairauksien syntyä. Niiden merkitystä tyypin 2 diabeetikon ruokavaliossa tulisi korostaa nykyistä enemmän.