Nurmisäilörehujen satotasot, laatu ja kustannukset : Tilakohtainen tarkastelu satokaudelta 2016
Lahtomäki, Riina; Roivainen, Juha-Pekka (2017)
Lahtomäki, Riina
Roivainen, Juha-Pekka
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704024053
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704024053
Tiivistelmä
Työmme tarkoituksena oli tehdä tilakohtainen selvitys satokaudelta 2016 nurmisäilörehujen tuotannosta. Tarkastelumme kohteena oli kolme lypsykarjatilaa. Kaksi tiloista oli tavanomaisessa tuotannossa ja yksi luomutuotannossa. Tiloilta kerättiin näytteet raaka-aineista sekä valmiista rehusta laboratorioanalyyseja varten. Näiden perusteella tarkasteltiin rehujen laatua. Kaikilta tiloilta tehtiin myös arvio satotasoista. Tilakohtaisissa haastatteluissa selvitettiin nurmisäilörehujen tuotantokustannuksia sekä käytiin yhdessä tilallisten kanssa lävitse keinoja parantaa satotasoja ja nurmisäilörehujen laatua. Saamiemme tietojen perusteella laskimme myös joitakin nurmituotannon tehokkuutta kuvaavia tunnuslukuja.
Kaikki työmme tilat saavuttivat satokaudella 2016 keskimääräistä korkeamman satotason. Kaikilla tiloilla ensimmäinen sato oli odotettua pienempi, mutta toinen ja kolmas sato olivat määrältään hyviä tai jopa erinomaisia. Rehujen syöntilaatu ja säilönnällinen laatu olivat pääosin kunnossa.
Tarkkoja kustannuksia tiloilla ei oltu laskettu, mutta kaikki tilat kuitenkin pyrkivät kustannustehokkaaseen toimintaan esimerkiksi optimoimalla säilörehun korjuuketjun juuri omalle tilalle sopivaksi. Kustannusten alentamisessa jokainen tila nosti tärkeimmäksi asiaksi satotason. Lisäksi rehun hyvän laadun merkitystä korostettiin. Jokaisella työmme tilalla perusasiat olivat erittäin hyvin hallinnassa ja suuria parannuskohteita ei ollut, mutta silti tilat olivat kiinnostuneita kehittämään säilörehun tuotantoa entisestään. Jokaisen tilan maitotuotos oli myös keskimääräistä korkeampi, joka myöskin kertoo vahvasta osaamisesta ja onnistuneesta nurmisäilörehujen tuotannosta.
Kaikki työmme tilat saavuttivat satokaudella 2016 keskimääräistä korkeamman satotason. Kaikilla tiloilla ensimmäinen sato oli odotettua pienempi, mutta toinen ja kolmas sato olivat määrältään hyviä tai jopa erinomaisia. Rehujen syöntilaatu ja säilönnällinen laatu olivat pääosin kunnossa.
Tarkkoja kustannuksia tiloilla ei oltu laskettu, mutta kaikki tilat kuitenkin pyrkivät kustannustehokkaaseen toimintaan esimerkiksi optimoimalla säilörehun korjuuketjun juuri omalle tilalle sopivaksi. Kustannusten alentamisessa jokainen tila nosti tärkeimmäksi asiaksi satotason. Lisäksi rehun hyvän laadun merkitystä korostettiin. Jokaisella työmme tilalla perusasiat olivat erittäin hyvin hallinnassa ja suuria parannuskohteita ei ollut, mutta silti tilat olivat kiinnostuneita kehittämään säilörehun tuotantoa entisestään. Jokaisen tilan maitotuotos oli myös keskimääräistä korkeampi, joka myöskin kertoo vahvasta osaamisesta ja onnistuneesta nurmisäilörehujen tuotannosta.