Kotikokkipalvelu kotihoidon ja ruokapalvelun yhteistyönä
Rönni, Kaija (2017)
Rönni, Kaija
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704074416
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201704074416
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä tutkittiin uuden palvelun kehittämistä ja luomista. Tutkimuksessa kehitettiin uutta kunnallista ruoanvalmistuspalvelua ikäihmisten kotiin ruokapalvelun ja kotihoidon yhteistyönä Ikaalisten kaupungilla. Palvelussa työrajoitteinen kokki meni toimintakykyrajoitteisen asiakkaan kotiin valmistamaan ruokaa ja leivonnaisia. Toimintamalli on uusi Suomessa, joten tavoitteena oli tutkia kannattaako vastaavanlaista toimintaa järjestää muualla Suomessa, tukeeko toiminta toimintakykyisyyttä ja voidaanko toiminnan avulla saada luotua uudenlaisia työpaikkoja.
Opinnäytetyö oli kvalitatiivinen tapaustutkimus, jossa tutkimusmenetelmänä käytettiin palvelumuotoilua, ja pääasiallisena tiedonhankintamenetelmänä käytettiin videoitua teemahaastattelua. Tutkimukseen osallistui kuusi henkilöä eli tutkimushetkellä palvelun piirissä olleet asiakkaat. Tutkimuksen validiteetti ja realibiteetti olivat hyvät, koska tutkimuksen aineisto dokumentoitiin ja tarkastettiin useita kertoja tutkimuksen eri vaiheissa.
Tutkimuksessa havaittiin, että kotikokkipalvelu oli tarpeellista ja toimivaa, joten palvelua voidaan hyödyntää muualla Suomessa, mutta palvelun tulee olla eri tarpeisiin ja toiveisiin perustuvaa. Lisäksi havaittiin, että asiakkailla oli tarvetta kodin pienten aputöiden tekemiselle. Johtopäätöksenä todettiin, että palvelu vähentää ikäihmisten yksinäisyyden kokemista, tuottaa mielihyvää ja turvallisuutta sekä parantaa ruokahalua. Tutkimuksessa työntekijä koki palvelun tuottamisen mielekkäänä ja sopivana työnä, joten tutkimuksen perusteella kotikokkipalvelulle on kysyntää ja sen avulla voidaan luoda uusia työpaikkoja. Palvelun kehittäminen jatkuu tutkimuksen päätyttyä Leader-rahoituksen avulla, jolloin palvelun toteuttamista kehitetään vapaaehtoistoiminnan kanssa. Toiminta laajenee ja tavoitteena on, että myös yritykset lähtevät toimintaan mukaan.
Opinnäytetyö oli kvalitatiivinen tapaustutkimus, jossa tutkimusmenetelmänä käytettiin palvelumuotoilua, ja pääasiallisena tiedonhankintamenetelmänä käytettiin videoitua teemahaastattelua. Tutkimukseen osallistui kuusi henkilöä eli tutkimushetkellä palvelun piirissä olleet asiakkaat. Tutkimuksen validiteetti ja realibiteetti olivat hyvät, koska tutkimuksen aineisto dokumentoitiin ja tarkastettiin useita kertoja tutkimuksen eri vaiheissa.
Tutkimuksessa havaittiin, että kotikokkipalvelu oli tarpeellista ja toimivaa, joten palvelua voidaan hyödyntää muualla Suomessa, mutta palvelun tulee olla eri tarpeisiin ja toiveisiin perustuvaa. Lisäksi havaittiin, että asiakkailla oli tarvetta kodin pienten aputöiden tekemiselle. Johtopäätöksenä todettiin, että palvelu vähentää ikäihmisten yksinäisyyden kokemista, tuottaa mielihyvää ja turvallisuutta sekä parantaa ruokahalua. Tutkimuksessa työntekijä koki palvelun tuottamisen mielekkäänä ja sopivana työnä, joten tutkimuksen perusteella kotikokkipalvelulle on kysyntää ja sen avulla voidaan luoda uusia työpaikkoja. Palvelun kehittäminen jatkuu tutkimuksen päätyttyä Leader-rahoituksen avulla, jolloin palvelun toteuttamista kehitetään vapaaehtoistoiminnan kanssa. Toiminta laajenee ja tavoitteena on, että myös yritykset lähtevät toimintaan mukaan.