Kouluruokailun palvelut yläkoulussa
Ahokainen, Marja (2010)
Ahokainen, Marja
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003085491
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003085491
Tiivistelmä
Kouluruokailu on yhteiskuntamme yksi tärkeimmistä sosiaalisista tukimuodoista. Suomen lisäksi hyvin harvassa maassa oppilailla on maksuton kouluruoka. Kouluruokailun arvostus on vähentynyt, sillä yhä harvempi nuorista syö kouluruoan. Kriittisimmät oppilaat ovat yläkoulussa.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin yläkouluikäisten kouluruokapalveluja. Tutkimuksessa selvitettiin, miten kouluruokailupalveluja voitaisiin parantaa. Tutkimuskohteena on kaksi koulua Porvoosta ja Vantaalta. Tutkimuksessa pyrittiin löytämään vastauksia kouluruokailupalvelujen kehittämiseen.
Opinnäytetyössä käsitellään kouluruokailua määräävää valtakunnallista ohjeistoa ja palvelun keskeisimpiä teorioita sekä niiden merkitystä kouluruokailussa. Opinnäytetyön tutkimuksellinen osio tehtiin kysely- ja havainnointitutkimuksena.
Tärkeimmäksi palvelun kehittämisen kohteeksi nousi toiminnallinen laatu eli palvelutilanne kouluruokailussa. Palvelutilannetta pitäisi kehittää niin, että syntyisi aitoa vuorovaikutusta oppilaiden ja ruokapalvelutyöntekijöiden kanssa. Lisäksi pitäisi parantaa ruokalistaa laadullisesti. Nyt ruokalistoista näkyi taloudellinen taantuma, joka oli
heikentänyt ruokalistoja niin, että ruokasuositukset eivät aina toteutuneet.
Muita kehittämiskohteita ovat kouluruokailuympäristö, koulun rehtorin ja opettajien asennoituminen ruokailun valvontaan. Viihtyisimmät kouluruokailun ruokasalit olivat rauhallisia ruokailun aikana. Rauhallisuutta lisäsi onnistunut ruokailuaikojen porrastaminen. Näiden koulujen opettajat olivat myös aktiivisempia ruokailun valvonnassa.
Tässä opinnäytetyössä tutkittiin yläkouluikäisten kouluruokapalveluja. Tutkimuksessa selvitettiin, miten kouluruokailupalveluja voitaisiin parantaa. Tutkimuskohteena on kaksi koulua Porvoosta ja Vantaalta. Tutkimuksessa pyrittiin löytämään vastauksia kouluruokailupalvelujen kehittämiseen.
Opinnäytetyössä käsitellään kouluruokailua määräävää valtakunnallista ohjeistoa ja palvelun keskeisimpiä teorioita sekä niiden merkitystä kouluruokailussa. Opinnäytetyön tutkimuksellinen osio tehtiin kysely- ja havainnointitutkimuksena.
Tärkeimmäksi palvelun kehittämisen kohteeksi nousi toiminnallinen laatu eli palvelutilanne kouluruokailussa. Palvelutilannetta pitäisi kehittää niin, että syntyisi aitoa vuorovaikutusta oppilaiden ja ruokapalvelutyöntekijöiden kanssa. Lisäksi pitäisi parantaa ruokalistaa laadullisesti. Nyt ruokalistoista näkyi taloudellinen taantuma, joka oli
heikentänyt ruokalistoja niin, että ruokasuositukset eivät aina toteutuneet.
Muita kehittämiskohteita ovat kouluruokailuympäristö, koulun rehtorin ja opettajien asennoituminen ruokailun valvontaan. Viihtyisimmät kouluruokailun ruokasalit olivat rauhallisia ruokailun aikana. Rauhallisuutta lisäsi onnistunut ruokailuaikojen porrastaminen. Näiden koulujen opettajat olivat myös aktiivisempia ruokailun valvonnassa.