Perehdyttämisen merkitys aamiaishävikin syntyyn : Case: Original Sokos Hotel Lakeus, aamiainen
Pynttäri, Jaana (2017)
Pynttäri, Jaana
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052610440
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052610440
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli laatia Original Sokos Hotel Lakeuden aamiaiselle kattava aamiaisen perehdytyskansio.
Perehdyttämisellä tarkoitetaan kaikkia niitä asioita, joiden avulla perehdytettävä oppii tuntemaan oman työpaikkansa, sen toiminta-ajatuksen, liikeidean, toimintaperiaatteet ja toimintatavat. Hyvin hoidettu perehdytys on yritykselle taloudellisesti kannattavaa, koska silloin raaka-aineita ja tarvikkeita käytetään järkevästi ja syntyvän hävikin määrä on vähäisempi.
Perehdytyskansion laadinta aloitettiin keräämällä kaikki olemassa oleva materiaali. Materiaali käytiin läpi ja tarvittaessa tehtiin päivityksiä vanhentuneisiin tai muuttuneisiin asioihin ja lisättiin puuttuvaa tietoa. Aamiaisen työvaiheet ja esillelaitto kuvattiin. Ruoan menekkiä seurattiin viikon verran sekä kevään työmatkustuskaudella että kesän lomakaudella. Seurannan aikana kaikki esille viety ruoka punnittiin, aamiaisen loputtua tehtiin uusi punnitus sekä käyttöön meneville tuotteille että hävikkiin meneville tuotteille.
Tuloksena syntyi aamiaisen perehdytyskansio, joka sisältää yritysesittelyn, yleiset ohjeet, tarkan ohjeistuksen Original Sokos Hotel Lakeuden aamiaisen toteutuksesta sekä ruoan menekinarviointilomakkeet. Aamiaisen esillelaitto ja päivän tehtävät on kuvattu sanoin ja tarkennettu kuvin. Ruoan menekin seurannasta saatujen tulosten pohjalta laadittiin sekä työmatkustus- että lomakaudelle ruoan menekin arviointilomakkeet. Lomakkeet auttavat hahmottamaan, paljonko ruokaa menee kyseisenä päivänä ja paljonko tulee esivalmistella seuraavaa päivää varten. Lomakkeissa on ilmoitettu väkimäärät 50–300 hengelle, aina 50 hengen korotuksella. Lomakkeissa on myös ilmoitettu tarjoiluastian koko ja kappalemäärä aina kyseistä tuotetta varten.
Perehdyttämisellä tarkoitetaan kaikkia niitä asioita, joiden avulla perehdytettävä oppii tuntemaan oman työpaikkansa, sen toiminta-ajatuksen, liikeidean, toimintaperiaatteet ja toimintatavat. Hyvin hoidettu perehdytys on yritykselle taloudellisesti kannattavaa, koska silloin raaka-aineita ja tarvikkeita käytetään järkevästi ja syntyvän hävikin määrä on vähäisempi.
Perehdytyskansion laadinta aloitettiin keräämällä kaikki olemassa oleva materiaali. Materiaali käytiin läpi ja tarvittaessa tehtiin päivityksiä vanhentuneisiin tai muuttuneisiin asioihin ja lisättiin puuttuvaa tietoa. Aamiaisen työvaiheet ja esillelaitto kuvattiin. Ruoan menekkiä seurattiin viikon verran sekä kevään työmatkustuskaudella että kesän lomakaudella. Seurannan aikana kaikki esille viety ruoka punnittiin, aamiaisen loputtua tehtiin uusi punnitus sekä käyttöön meneville tuotteille että hävikkiin meneville tuotteille.
Tuloksena syntyi aamiaisen perehdytyskansio, joka sisältää yritysesittelyn, yleiset ohjeet, tarkan ohjeistuksen Original Sokos Hotel Lakeuden aamiaisen toteutuksesta sekä ruoan menekinarviointilomakkeet. Aamiaisen esillelaitto ja päivän tehtävät on kuvattu sanoin ja tarkennettu kuvin. Ruoan menekin seurannasta saatujen tulosten pohjalta laadittiin sekä työmatkustus- että lomakaudelle ruoan menekin arviointilomakkeet. Lomakkeet auttavat hahmottamaan, paljonko ruokaa menee kyseisenä päivänä ja paljonko tulee esivalmistella seuraavaa päivää varten. Lomakkeissa on ilmoitettu väkimäärät 50–300 hengelle, aina 50 hengen korotuksella. Lomakkeissa on myös ilmoitettu tarjoiluastian koko ja kappalemäärä aina kyseistä tuotetta varten.