Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden sekä superfoodien markkinakatsaus
Sippola, Saara (2017)
Sippola, Saara
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052610511
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017052610511
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tehdä markkinakatsaus nykyhetkestä ja tulevaisuudesta terveysvaikutteisille elintarvikkeille sekä superfoodeille. Työn toimeksiantajana on Caldic Finland Oy.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ja superfoodien eroja sekä perehdytään niiden markkinoihin, liiketoiminnan mahdollisuuksiin ja uhkiin sekä kuluttajien näkemyksiin.
Työn empiirisessä osuudessa selvitetään terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ja superfoodien markkinatilannetta nyt ja tulevaisuudessa haastattelukysymysten avulla. Tämä toteutettiin kvalitatiivisella tutkimuksella eli laadullisella tutkimuksella. Aineistot kerättiin sähköpostihaastatteluilla terveysvaikutteisten elintarvikkeiden toimijoilta helmi-maaliskuun 2017 aikana.
Tutkimustuloksista selvisi, että terveysvaikutteisten elintarvikkeiden sekä superfoodien tulevaisuus näyttäisi valoisalta eikä niiden kysyntä olisi lakkautumassa hetkeen. Uusia superfoodeja tuodaan markkinoille koko ajan lisää. Terveysvaikutteiset elintarvikkeet sekä superfoodit ovat jo löytäneet tiensä terveellistä ravintoa arvostavien kuluttajien ruokapöytään.
Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden osalta rekisteriä pitää Euroopassa EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen. EFSA tutkii sille lähetetyt hyväksyntää hakevat tutkimukset tuotteista tarkasti ja julkaisee päätöksensä siitä, antaako tutkimus tarpeeksi hyvän tieteellisen näytön tuotteen terveysvaikutuksesta.
Yhtenä johtopäätöksenä ilmeni se, että suurin ja merkittävin elintarvikemarkkinoita hidastava tekijä on väestön ikääntyminen. Toisaalta sairauksien ennaltaehkäisyjen myötä uusia markkinoita tulee avautumaan terveys- sekä elintarviketeollisuudelle ja tämä tulee synnyttämään myös uusia innovaatioita. Elintarviketeollisuus tulee laajentumaan entistä monipuolisemmaksi, joka tulee jatkamaan terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tuotantoa.
Kehittämisehdotuksena ilmeni, että Suomen kannattaisi keskittyä enemmän ulkomaiden markkinoihin esimerkiksi länsimaiden markkinoihin, sillä kotimaan markkinat eivät riitä elintarviketeollisuudelle. Tutkimusten perusteella terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat Suomen elintarviketeollisuudelle strateginen kasvusuunta, joka voisi auttaa kansainvälisessä kilpailussa suomalaisia alan yrityksiä.
Opinnäytetyön teoriaosuudessa käsitellään terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ja superfoodien eroja sekä perehdytään niiden markkinoihin, liiketoiminnan mahdollisuuksiin ja uhkiin sekä kuluttajien näkemyksiin.
Työn empiirisessä osuudessa selvitetään terveysvaikutteisten elintarvikkeiden ja superfoodien markkinatilannetta nyt ja tulevaisuudessa haastattelukysymysten avulla. Tämä toteutettiin kvalitatiivisella tutkimuksella eli laadullisella tutkimuksella. Aineistot kerättiin sähköpostihaastatteluilla terveysvaikutteisten elintarvikkeiden toimijoilta helmi-maaliskuun 2017 aikana.
Tutkimustuloksista selvisi, että terveysvaikutteisten elintarvikkeiden sekä superfoodien tulevaisuus näyttäisi valoisalta eikä niiden kysyntä olisi lakkautumassa hetkeen. Uusia superfoodeja tuodaan markkinoille koko ajan lisää. Terveysvaikutteiset elintarvikkeet sekä superfoodit ovat jo löytäneet tiensä terveellistä ravintoa arvostavien kuluttajien ruokapöytään.
Terveysvaikutteisten elintarvikkeiden osalta rekisteriä pitää Euroopassa EFSA eli Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen. EFSA tutkii sille lähetetyt hyväksyntää hakevat tutkimukset tuotteista tarkasti ja julkaisee päätöksensä siitä, antaako tutkimus tarpeeksi hyvän tieteellisen näytön tuotteen terveysvaikutuksesta.
Yhtenä johtopäätöksenä ilmeni se, että suurin ja merkittävin elintarvikemarkkinoita hidastava tekijä on väestön ikääntyminen. Toisaalta sairauksien ennaltaehkäisyjen myötä uusia markkinoita tulee avautumaan terveys- sekä elintarviketeollisuudelle ja tämä tulee synnyttämään myös uusia innovaatioita. Elintarviketeollisuus tulee laajentumaan entistä monipuolisemmaksi, joka tulee jatkamaan terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tuotantoa.
Kehittämisehdotuksena ilmeni, että Suomen kannattaisi keskittyä enemmän ulkomaiden markkinoihin esimerkiksi länsimaiden markkinoihin, sillä kotimaan markkinat eivät riitä elintarviketeollisuudelle. Tutkimusten perusteella terveysvaikutteiset elintarvikkeet ovat Suomen elintarviketeollisuudelle strateginen kasvusuunta, joka voisi auttaa kansainvälisessä kilpailussa suomalaisia alan yrityksiä.