Ravitsemuksen yhteys ikäihmisen toimintakykyyn : Integratiivinen kirjallisuuskatsaus
Lahtinen, Elina; Suhonen, Milla (2017)
Lahtinen, Elina
Suhonen, Milla
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705107479
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705107479
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli kuvata ravitsemuksen yhteyttä ikäihmisen toimintakykyyn integratiivisen kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Tulokset implementoitiin palvelutalo Pehtorihoivan henkilökunnan käyttöön edistämään ikäihmisen ravitsemushoitoa ja toimintakykyä.
Integratiivinen kirjallisuuskatsaus rakentui tutkimuskysymyksen määrittämisestä, systemaattisesta tutkimusten hausta, tutkimusten valinnasta, tutkimusten laadun arvioinnista ja analysoinnista sekä tulosten esittämisestä. Lopullinen tiedonhaku tuotti 235 artikkeliviitettä, joista 13 tutkimusartikkelia valittiin katsaukseen. Valituissa artikkeleissa oli alkuperäistutkimuksia, väitöskirjoja, katsausartikkeleita, satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia (RCT) ja systemaattisia kirjallisuuskatsauksia.
Useissa tutkimuksissa ravitsemushoidon vaikutusta mitattiin antamalla ikäihmiselle täydennysravintovalmisteita, jotka pohjautuivat proteiiniin ja energiaan. Myös D-vitamiinilisän käyttöä ja D-vitamiinin puutteen korjaamista arvioitiin tutkimuksissa.
Integratiivisen kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat, että muun muassa proteiinia sisältävällä täydennysravintovalmisteella saadaan aikaan selkeää painon nousua ja viitteitä fyysisen toimintakyvyn paranemisesta, mutta toimintakykyyn vaikuttavat tulokset ovat ohuita ja vaativat vielä lisätutkimusta. Proteiinilisä vaikutti kognitiiviseen toimintakykyyn parantaen reaktionopeutta yhdessä RCT-tutkimuksessa.
Muita keskeisiä ja yksiselitteisempiä tuloksia olivat yleinen virhe- ja aliravitsemus laitoshoidossa olevilla ikäihmisillä sekä terveydenhuollon henkilöstön huono kyky tunnistaa ikäihmisen heikentynyt ravitsemustila.
Integratiivinen kirjallisuuskatsaus rakentui tutkimuskysymyksen määrittämisestä, systemaattisesta tutkimusten hausta, tutkimusten valinnasta, tutkimusten laadun arvioinnista ja analysoinnista sekä tulosten esittämisestä. Lopullinen tiedonhaku tuotti 235 artikkeliviitettä, joista 13 tutkimusartikkelia valittiin katsaukseen. Valituissa artikkeleissa oli alkuperäistutkimuksia, väitöskirjoja, katsausartikkeleita, satunnaistettuja kontrolloituja tutkimuksia (RCT) ja systemaattisia kirjallisuuskatsauksia.
Useissa tutkimuksissa ravitsemushoidon vaikutusta mitattiin antamalla ikäihmiselle täydennysravintovalmisteita, jotka pohjautuivat proteiiniin ja energiaan. Myös D-vitamiinilisän käyttöä ja D-vitamiinin puutteen korjaamista arvioitiin tutkimuksissa.
Integratiivisen kirjallisuuskatsauksen tulokset osoittivat, että muun muassa proteiinia sisältävällä täydennysravintovalmisteella saadaan aikaan selkeää painon nousua ja viitteitä fyysisen toimintakyvyn paranemisesta, mutta toimintakykyyn vaikuttavat tulokset ovat ohuita ja vaativat vielä lisätutkimusta. Proteiinilisä vaikutti kognitiiviseen toimintakykyyn parantaen reaktionopeutta yhdessä RCT-tutkimuksessa.
Muita keskeisiä ja yksiselitteisempiä tuloksia olivat yleinen virhe- ja aliravitsemus laitoshoidossa olevilla ikäihmisillä sekä terveydenhuollon henkilöstön huono kyky tunnistaa ikäihmisen heikentynyt ravitsemustila.