Kaurapohjaisten tuotteiden gluteenipitoisuuden määritys kolmella eri menetelmällä
Lampinen, Tuomas (2017)
Lampinen, Tuomas
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061913809
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017061913809
Tiivistelmä
Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka aiheuttaa viljojen sisältämä gluteeni. Tähän päivään mennessä keliakiaan ei ole keksitty mitään muuta parannuskeinoa kuin elinikäinen gluteenittoman ruokavalion noudattaminen. Siksi gluteenittomien tuotteiden valmistaminen on keliaakikoiden kannalta elintärkeää.
Tehdyn opinnäytetyön tavoitteena oli käyttöönottaa toimeksiantajayrityksen tehtaalla uusi gluteeninmääritysmenetelmä. Käyttöönottoon liittyen menetelmää validoitiin määrittämällä kaurapohjaisista tuotteista gluteenipitoisuuksia kolmella eri menetelmällä.
Käytettyjä menetelmiä olivat GlutenTox Pro, GlutenTox Sticks Plus ja Ridascreen Gliadin competitive. GlutenTox –menetelmät ovat immunotoksikologisia lateral flow -analyysimenetelmiä, jotka antavat semikvantitatiivisia tuloksia gluteenipitoisuuksista. Ridascreen Gliadin competitive on entsyymi-immunologinen määritys, jolla saadaan tarkkoja tuloksia vertailumateriaaliksi.
Analyysit suoritettiin kauramaidosta, kaurajauhosta ja luomukaurajauhosta. Ridascreenillä mittaukset tehtiin vain kauramaidon kanssa, sillä testikitti ei soveltunut jauhojen analysointiin.
Menetelmän käyttöönotto vaatii validoinnin kannalta vielä lisätutkimuksia. Työssä saavutetut tulokset antavat kuitenkin hyvän pohjan käyttöönottoa ja validointia varten, sekä hyödyllistä tietoa jatkotutkimuksia ajatellen.
Tehdyn opinnäytetyön tavoitteena oli käyttöönottaa toimeksiantajayrityksen tehtaalla uusi gluteeninmääritysmenetelmä. Käyttöönottoon liittyen menetelmää validoitiin määrittämällä kaurapohjaisista tuotteista gluteenipitoisuuksia kolmella eri menetelmällä.
Käytettyjä menetelmiä olivat GlutenTox Pro, GlutenTox Sticks Plus ja Ridascreen Gliadin competitive. GlutenTox –menetelmät ovat immunotoksikologisia lateral flow -analyysimenetelmiä, jotka antavat semikvantitatiivisia tuloksia gluteenipitoisuuksista. Ridascreen Gliadin competitive on entsyymi-immunologinen määritys, jolla saadaan tarkkoja tuloksia vertailumateriaaliksi.
Analyysit suoritettiin kauramaidosta, kaurajauhosta ja luomukaurajauhosta. Ridascreenillä mittaukset tehtiin vain kauramaidon kanssa, sillä testikitti ei soveltunut jauhojen analysointiin.
Menetelmän käyttöönotto vaatii validoinnin kannalta vielä lisätutkimuksia. Työssä saavutetut tulokset antavat kuitenkin hyvän pohjan käyttöönottoa ja validointia varten, sekä hyödyllistä tietoa jatkotutkimuksia ajatellen.