Hiilihydraattien preoperatiivisen saannin vaikutukset leikkauspotilaan toipumiseen
Barkar, Anni; Antson, Saija; Peuraniemi, Anna (2017)
Barkar, Anni
Antson, Saija
Peuraniemi, Anna
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092015257
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017092015257
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa hiilihydraattien preoperatiivisen saannin vaikutusta leikkauspotilaan toipumiseen, ja tavoitteena on edistää potilaiden toipumista kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Opinnäytetyö toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena (n=46). Opinnäytetyö on osa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin STEPPI-hanketta (Terveyttä tuottava perushoito 2016-2020).
Potilaan preoperatiivisessa hoidossa on viime aikoina kiinnitetty yhä enemmän huomiota preoperatiiviseen ravitsemukseen. Hiilihydraatit ovat välttämättömiä ravintoaineita, joista ihminen saa suurimman osan energiastaan. Liiallinen hiilihydraattien saanti aiheuttaa HDL-kolesterolipitoisuuden vähenemistä sekä diabeteksen ja sepelvaltimotaudin riskin lisääntymistä. Toisaalta liian vähäinen hiilihydraattien saanti on yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin, ja hiilihydraattien korvaaminen rasvoilla voi johtaa LDL-kolesterolitason nousuun. Liian vähäinen hiilihydraattien saanti aiheuttaa hypoglykemiaa, ketonemiaa ja ketonuriaa. Liiallinen tai liian vähäinen hiilihydraattien saanti vaikuttaa negatiivisesti ravintoaineiden tasapainoon, ja voi johtaa jopa vajaaravitsemukseen.
Hiilihydraattien vaikutuksia leikkauspotilaan toipumiseen on tutkittu melko vähän ja tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. On esitetty, että preoperatiivisella hiilihydraattitankkauksella voidaan ehkäistä leikkaukseen liittyviä ongelmia, kuten nälkää ja janoa, pahoinvointia ja oksentelua, sekä insuliiniresistenssiä ja siihen liittyviä komplikaatioita. Toisaalta on esitetty, ettei hiilihydraattitankkauksella ole positiivista vaikutusta potilaan toipumiseen.
Aihetta tulee tutkia lisää, jotta saataisiin varmuus hiilihydraattitankkauksen hyödyistä ja kustannustehokkuudesta. Jatkossa tulisi kartoittaa myös hiilihydraattijuomien käytön yleisyyttä Suomen sairaaloissa ja muiden makroravintoaineiden vaikutuksia leikkauspotilaan toipumiseen. Käytännössä leikkauspotilaan ravitsemukseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota, sillä leikkaus aiheuttaa elimistössä tulehdustilan, jolloin energian tarve lisääntyy.
Potilaan preoperatiivisessa hoidossa on viime aikoina kiinnitetty yhä enemmän huomiota preoperatiiviseen ravitsemukseen. Hiilihydraatit ovat välttämättömiä ravintoaineita, joista ihminen saa suurimman osan energiastaan. Liiallinen hiilihydraattien saanti aiheuttaa HDL-kolesterolipitoisuuden vähenemistä sekä diabeteksen ja sepelvaltimotaudin riskin lisääntymistä. Toisaalta liian vähäinen hiilihydraattien saanti on yhteydessä sydän- ja verisuonisairauksiin, ja hiilihydraattien korvaaminen rasvoilla voi johtaa LDL-kolesterolitason nousuun. Liian vähäinen hiilihydraattien saanti aiheuttaa hypoglykemiaa, ketonemiaa ja ketonuriaa. Liiallinen tai liian vähäinen hiilihydraattien saanti vaikuttaa negatiivisesti ravintoaineiden tasapainoon, ja voi johtaa jopa vajaaravitsemukseen.
Hiilihydraattien vaikutuksia leikkauspotilaan toipumiseen on tutkittu melko vähän ja tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. On esitetty, että preoperatiivisella hiilihydraattitankkauksella voidaan ehkäistä leikkaukseen liittyviä ongelmia, kuten nälkää ja janoa, pahoinvointia ja oksentelua, sekä insuliiniresistenssiä ja siihen liittyviä komplikaatioita. Toisaalta on esitetty, ettei hiilihydraattitankkauksella ole positiivista vaikutusta potilaan toipumiseen.
Aihetta tulee tutkia lisää, jotta saataisiin varmuus hiilihydraattitankkauksen hyödyistä ja kustannustehokkuudesta. Jatkossa tulisi kartoittaa myös hiilihydraattijuomien käytön yleisyyttä Suomen sairaaloissa ja muiden makroravintoaineiden vaikutuksia leikkauspotilaan toipumiseen. Käytännössä leikkauspotilaan ravitsemukseen tulisi kiinnittää enemmän huomiota, sillä leikkaus aiheuttaa elimistössä tulehdustilan, jolloin energian tarve lisääntyy.