Peruskouluikäisten käsitys kotiruoasta ja sen vaikutus kouluruokailuun
Pentinmäki, Sanna; Haapakangas, Janika (2017)
Pentinmäki, Sanna
Haapakangas, Janika
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110916829
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017110916829
Tiivistelmä
Kouluruoka ja sen maistuvuus herättävät paljon mielipiteitä yleisessä keskustelussa. Kouluruokailu on tärkeä osa lasten ja nuorten ravitsemusta ja elinikäistä hyvinvointioppimista. Kouluruoan on toivottu olevan kotiruoan tapaista, mutta mitä kotiruoka on nykyään.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, mitä seinäjokelaiset ala- ja yläkouluikäiset lapset ja nuoret syövät päivälliseksi kotona. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä ovat lasten ja nuorten suosikkiruoat ja mitä parannettavaa kouluruoassa olisi. Tutkimuksen avulla saatiin Seinäjoen Ruokapalveluille ajankohtaista tietoa siitä, mitä kotiruoka on nykyään, jotta he voisivat tämän avulla kehittää kouluruokaa kotiruokamaisemmaksi.
Tämän tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua verkkokyselylomaketta, joka luotiin Webropolohjelmalla. Kysely toteutettiin viidessä eri koulussa Seinäjoella. Kyselyllä kerättiin myös valokuva-aineistoa koululaisten kotona syödyistä päivällisistä.
Kyselyyn vastasi yhteensä 43 koululaista. Suosikkiruoista nousi selkeästi esiin neljä eri ruokalajia, jotka olivat kana- tai broilerikastike riisin tai muun energialisäkkeen kera, jauheliha-makaronilaatikko, jauhelihakastike perunan tai muun energialisäkkeen kera sekä lihapullat. Koululaisten kuvaamissa ruoka-annoksissa oli havaittavissa yksipuolisuutta, täysjyvätuotteiden puuttumista sekä kalan ja kasvisten käytön vähäisyyttä. Valtaosa koululaisten kotona syömistä ruoista oli kuitenkin kotitekoisia, ja he kertoivat syövänsä valmisruokia harvoin.
Iso osa koululaisista oli sitä mieltä, ettei kouluruoka vastaa kotiruokaa ja he haluaisivat, että koulussa tarjottaisiin samaa ruokaa, jota he kertoivat kotona syöneensä. Kouluruoan parannusehdotuksista yleisimpinä nousivat esille ruoan maku, perunoiden laatu sekä erinäisten ruokalajien lisääminen tai poistaminen ruokalistalta. Näitä ruokalistalle toivottuja ruokia olivat mm. cannellonit, Mifu-kanakastike, tonnikalalaatikko sekä nuggetit. Lisäksi toivottiin useammin tarjolle pehmeää leipää ja tuorekurkkua.
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia, mitä seinäjokelaiset ala- ja yläkouluikäiset lapset ja nuoret syövät päivälliseksi kotona. Tutkimuksessa selvitettiin myös, mitkä ovat lasten ja nuorten suosikkiruoat ja mitä parannettavaa kouluruoassa olisi. Tutkimuksen avulla saatiin Seinäjoen Ruokapalveluille ajankohtaista tietoa siitä, mitä kotiruoka on nykyään, jotta he voisivat tämän avulla kehittää kouluruokaa kotiruokamaisemmaksi.
Tämän tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä käytettiin puolistrukturoitua verkkokyselylomaketta, joka luotiin Webropolohjelmalla. Kysely toteutettiin viidessä eri koulussa Seinäjoella. Kyselyllä kerättiin myös valokuva-aineistoa koululaisten kotona syödyistä päivällisistä.
Kyselyyn vastasi yhteensä 43 koululaista. Suosikkiruoista nousi selkeästi esiin neljä eri ruokalajia, jotka olivat kana- tai broilerikastike riisin tai muun energialisäkkeen kera, jauheliha-makaronilaatikko, jauhelihakastike perunan tai muun energialisäkkeen kera sekä lihapullat. Koululaisten kuvaamissa ruoka-annoksissa oli havaittavissa yksipuolisuutta, täysjyvätuotteiden puuttumista sekä kalan ja kasvisten käytön vähäisyyttä. Valtaosa koululaisten kotona syömistä ruoista oli kuitenkin kotitekoisia, ja he kertoivat syövänsä valmisruokia harvoin.
Iso osa koululaisista oli sitä mieltä, ettei kouluruoka vastaa kotiruokaa ja he haluaisivat, että koulussa tarjottaisiin samaa ruokaa, jota he kertoivat kotona syöneensä. Kouluruoan parannusehdotuksista yleisimpinä nousivat esille ruoan maku, perunoiden laatu sekä erinäisten ruokalajien lisääminen tai poistaminen ruokalistalta. Näitä ruokalistalle toivottuja ruokia olivat mm. cannellonit, Mifu-kanakastike, tonnikalalaatikko sekä nuggetit. Lisäksi toivottiin useammin tarjolle pehmeää leipää ja tuorekurkkua.