Fyysinen työhyvinvointi ravintolan keittiössä
Tuuna, Sanna (2017)
Tuuna, Sanna
Tampereen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112117619
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017112117619
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää Pirkanmaan Osuuskaupan ravintoloiden keittiöhenkilökunnan fyysistä työhyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Fyysiseen työhyvinvointiin kuuluvat muun muassa fyysiset työolosuhteet, fyysiset kuormittavuustekijät sekä ergonomiset ratkaisut. Fyysinen työhyvinvointi on kuitenkin vain osa työhyvinvointia ja työhyvinvointia tulisi tarkastella kokonaisvaltaisesti. Työhyvinvointi koostuu neljästä hyvinvoinnin osa-alueesta, jotka ovat psyykkinen, fyysinen, henkinen ja sosiaalisen hyvinvointi.
Tutkimus tehtiin laadullisena toimintatutkimuksena. Tutkimusmenetelminä käytettiin teemahaastattelua ja havainnointia. Teemahaastatteluun osallistui kuusi keittiöhenkilökunnan edustajaa kahdesta Pirkanmaan Osuuskaupan ravintolasta. Havainnoinnit suoritettiin kyseisten ravintoloiden keittiöympäristöissä. Teemahaastatteluiden tulokset analysoitiin sisällönanalyysia käyttäen.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että keittiötyötä pidetään fyysisesti kuormittavana. Fyysisen työhyvinvoinnin ja ergonomian kannalta keittiötyössä esiintyy erilaisia riskejä työympäristöstä ja työntekijän omasta toiminnasta johtuen. Tutkimuksesta voidaan todeta, että työntekijät ovat tietoisia riskeistä. Ergonomisen työskentelyn koulutus on henkilöstölle vähäistä ja sen lisääminen auttaisi henkilöstöä ja yrityksen fyysistä työhyvinvointia. Tulokset osoittivat myös, että työyhteisöllä ja sen ilmapiirillä on suuri merkitys työhyvinvoinnin kannalta.
Tutkimus tehtiin laadullisena toimintatutkimuksena. Tutkimusmenetelminä käytettiin teemahaastattelua ja havainnointia. Teemahaastatteluun osallistui kuusi keittiöhenkilökunnan edustajaa kahdesta Pirkanmaan Osuuskaupan ravintolasta. Havainnoinnit suoritettiin kyseisten ravintoloiden keittiöympäristöissä. Teemahaastatteluiden tulokset analysoitiin sisällönanalyysia käyttäen.
Tutkimustuloksista kävi ilmi, että keittiötyötä pidetään fyysisesti kuormittavana. Fyysisen työhyvinvoinnin ja ergonomian kannalta keittiötyössä esiintyy erilaisia riskejä työympäristöstä ja työntekijän omasta toiminnasta johtuen. Tutkimuksesta voidaan todeta, että työntekijät ovat tietoisia riskeistä. Ergonomisen työskentelyn koulutus on henkilöstölle vähäistä ja sen lisääminen auttaisi henkilöstöä ja yrityksen fyysistä työhyvinvointia. Tulokset osoittivat myös, että työyhteisöllä ja sen ilmapiirillä on suuri merkitys työhyvinvoinnin kannalta.