Ruoka-allergiat ravintolan arjessa : case Rosso Joensuu
Oinonen, Elina (2017)
Oinonen, Elina
Savonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419737
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120419737
Tiivistelmä
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran arvion mukaan neljällä prosentilla suomalaisista aikuisista ja jopa viidellätoista prosentilla lapsista esiintyy jokin ruoka-allergia. Yleisimmin allergiaa aiheuttavat maito, vilja ja kananmuna.
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä tehtäväni oli laatia ruoan valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden sisäl-töluettelo toimeksiantajalleni Joensuun Rossolle, jossa myös itse työskentelen. Allergisten asiakkaiden määrä on lisääntynyt huomattavasti, ja olemme allergioiden kanssa tekemisissä lähes päivittäin. Luettelon tarkoitus oli helpot-taa ja nopeuttaa työtämme niiden asiakkaiden kohdalla, jotka ovat allergisia tai noudattavat jostakin allergiasta johtuvaa erityisruokavaliota.
Opinnäytetyöni teoriaosuudessa käsittelen ruoka-allergioita, erityisruokavalioista laktoosi-intoleranssia sekä keliaki-aa, lainsäädäntöä allergeenien ilmoittamisesta elintarvikepakkauksissa ja ravintolassa, sekä omia kokemuksia ja mielipiteitä ammattikeittiön ruokatuotanto- ja tarjoiluprosessissa jotka on huomioitava, kun asiakkaana on allerginen asiakas.
Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä tehtäväni oli laatia ruoan valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden sisäl-töluettelo toimeksiantajalleni Joensuun Rossolle, jossa myös itse työskentelen. Allergisten asiakkaiden määrä on lisääntynyt huomattavasti, ja olemme allergioiden kanssa tekemisissä lähes päivittäin. Luettelon tarkoitus oli helpot-taa ja nopeuttaa työtämme niiden asiakkaiden kohdalla, jotka ovat allergisia tai noudattavat jostakin allergiasta johtuvaa erityisruokavaliota.
Opinnäytetyöni teoriaosuudessa käsittelen ruoka-allergioita, erityisruokavalioista laktoosi-intoleranssia sekä keliaki-aa, lainsäädäntöä allergeenien ilmoittamisesta elintarvikepakkauksissa ja ravintolassa, sekä omia kokemuksia ja mielipiteitä ammattikeittiön ruokatuotanto- ja tarjoiluprosessissa jotka on huomioitava, kun asiakkaana on allerginen asiakas.