Ekologinen näkökulma ja kestävä kehitys osana Salon ravitsemispalveluita
Hanhimäki, Teija (2017)
Hanhimäki, Teija
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121120513
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121120513
Tiivistelmä
Suomen valtioneuvosto on asettanut biojätteelle asetuksen, jolla rajoitetaan jätteen sijoittamista kaatopaikoille vuoden 2016 alusta. Tämän asetuksen tärkeimpiä tavoitteita on edistää vastuullista luonnonvarojen käyttöä sekä vähentää kasvihuonekaasuja ja vesistökuormituksia. Asetuksen myötä jätettä on hyödynnettävä esimerkiksi kompostoimalla ja mädättämällä. (Ympäristöministeriö 2013.)
Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ruoan tuotannon tulee tapahtua luonnonvarojen ehdoilla. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio vähentää ympäristökuormitusta. (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014, 40–41.)
Kehittämistyön tavoitteina oli kehittää uusia toimintatapoja biojätteen vähentämiseksi ekologisesti ja kestävä kehitys huomioiden. Työ tehtiin Salon kaupungin ravitsemispalveluille.
Kehitystyö koostui kahdesta eri kokonaisuudesta, jotka olivat tähderuoan hyödyntäminen sekä biojätteen päätymisen minimointi käsittelylaitoksille. Kehittämistyössä tutkittiin tähderuoan käyttöönottoon liittyviä määräyksiä ja ruokahävikin syntyä elintarvikeketjun eri vaiheissa. Työssä seurattiin tähderuoan myyntiä ja kustannuksia sekä päätettiin aloittaa tähderuoan lahjoitus. Kompostorin koekäytöstä ke-rättiin käyttökokemuksia ja mitattiin biojätemääriä sekä laskettiin kustannusarvio.
Tähderuoan myynnissä ja lahjoittamisessa tuo haasteita ihmisten suhtautuminen tähderuokaa kohtaan. Kompostoinnissa haasteita tuo biojätteen muodostuminen useisiin eri toimipisteisiin. Kompostorin sijoitus useaan toimipisteeseen vaatisi huomattavia investointeja.
Tähderuoan myynnin kokeilun tulokset olivat kannattavat, joten tulosten perusteella päätettiin jatkaa myyntiä. Kompostorin kustannuslaskelmissa saatiin tuloksia, joita toimeksiantaja voi jatkossa käyttää apunaan mahdollisen laitteen hankinnassa.
Kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ruoan tuotannon tulee tapahtua luonnonvarojen ehdoilla. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio vähentää ympäristökuormitusta. (Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014, 40–41.)
Kehittämistyön tavoitteina oli kehittää uusia toimintatapoja biojätteen vähentämiseksi ekologisesti ja kestävä kehitys huomioiden. Työ tehtiin Salon kaupungin ravitsemispalveluille.
Kehitystyö koostui kahdesta eri kokonaisuudesta, jotka olivat tähderuoan hyödyntäminen sekä biojätteen päätymisen minimointi käsittelylaitoksille. Kehittämistyössä tutkittiin tähderuoan käyttöönottoon liittyviä määräyksiä ja ruokahävikin syntyä elintarvikeketjun eri vaiheissa. Työssä seurattiin tähderuoan myyntiä ja kustannuksia sekä päätettiin aloittaa tähderuoan lahjoitus. Kompostorin koekäytöstä ke-rättiin käyttökokemuksia ja mitattiin biojätemääriä sekä laskettiin kustannusarvio.
Tähderuoan myynnissä ja lahjoittamisessa tuo haasteita ihmisten suhtautuminen tähderuokaa kohtaan. Kompostoinnissa haasteita tuo biojätteen muodostuminen useisiin eri toimipisteisiin. Kompostorin sijoitus useaan toimipisteeseen vaatisi huomattavia investointeja.
Tähderuoan myynnin kokeilun tulokset olivat kannattavat, joten tulosten perusteella päätettiin jatkaa myyntiä. Kompostorin kustannuslaskelmissa saatiin tuloksia, joita toimeksiantaja voi jatkossa käyttää apunaan mahdollisen laitteen hankinnassa.