Perinneruoka ja ruokaelämykset Satakunnan ruokamatkailussa
Tuominen, Tiia-Maria (2017)
Tuominen, Tiia-Maria
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321113
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321113
Tiivistelmä
Tutkimustehtävänä oli tutkia satakuntalaisen perinneruoan osuutta ruokamatkailutoimijoiden yrityksissä ja miten he luovat ruokaelämyksiä asiakkailleen. Lopputulokseen pääseminen edellytti vastausta myös seuraaviin kysymyksiin: Miten perinneruokia oli mahdollisesti päivitetty ja mikä olo heidän mielestään Satakunnan vahvuus ruokamatkailussa? Tavoitteena oli saada alustavaa tietoa nykypäivän satakuntalaisesta ruokakulttuurista maakunnan ruokamatkailustrategiaa varten.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavana oli yhdeksän ruokamatkailutoimijaa eri puolilta Satakuntaa. Haastattelut suoritettiin marraskuun 2017 alussa ja suurin osa niistä tehtiin puhelimitse.
Tulosten perusteella satakuntalaiset ruokamatkailutoimijat yhdistivät satakuntalaisen perinneruoan lähellä tuotettuun ruokaan ja laadukkaisiin paikallisiin raaka-aineisiin. Runsas ruoantuottajien määrä maakunnassa oli haastateltavien mielestä Satakunnan etu ruokamatkailussa. Haastateltavat käyttivät mahdolllisimman paljon lähiruokaa ruokatuotannossa ja tämän kautta perinteiset satakuntalaiset maut olivat osana alueen ruokamatkailua. Suurin osa pyrki tuomaan perinteisiä ruokia uudella tavalla esille. Ruokaelämyksiä he loivat asiakkailleen kertomalla paikan historiasta ja panostamalla kuuntelemaan asiakkaan mieltymyksiä ruoan suhteen.
Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastateltavana oli yhdeksän ruokamatkailutoimijaa eri puolilta Satakuntaa. Haastattelut suoritettiin marraskuun 2017 alussa ja suurin osa niistä tehtiin puhelimitse.
Tulosten perusteella satakuntalaiset ruokamatkailutoimijat yhdistivät satakuntalaisen perinneruoan lähellä tuotettuun ruokaan ja laadukkaisiin paikallisiin raaka-aineisiin. Runsas ruoantuottajien määrä maakunnassa oli haastateltavien mielestä Satakunnan etu ruokamatkailussa. Haastateltavat käyttivät mahdolllisimman paljon lähiruokaa ruokatuotannossa ja tämän kautta perinteiset satakuntalaiset maut olivat osana alueen ruokamatkailua. Suurin osa pyrki tuomaan perinteisiä ruokia uudella tavalla esille. Ruokaelämyksiä he loivat asiakkailleen kertomalla paikan historiasta ja panostamalla kuuntelemaan asiakkaan mieltymyksiä ruoan suhteen.