Ravitsemushoito Turun kotihoidossa : toimintamallin kehittäminen ravitsemusongelmien tunnistamisen ja hoidon tueksi
Aalto, Marjut (2017)
Aalto, Marjut
Turun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321189
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121321189
Tiivistelmä
Ikääntyvien ravitsemusongelmat, erityisesti ali- ja virheravitsemuksen riski ovat yleisiä kotihoidon asiakkailla. Ravitsemusongelmia tunnistetaan huonosti. Tämä johtaa siihen, että ajoissa aloitetusta ravitsemushoidosta saatavat hyödyt jäävät saavuttamatta. Ali- ja virheravitsemus aiheuttavat kotihoidon asiakkailla lisääntynyttä sairastavuutta, toimintakyvyn laskua ja heikentävät elämänlaatua. Asialla on myös merkittävät yhteiskunnalliset vaikutukset.
Kotihoidon asiakkaat ovat pääasiassa monisairaita ikääntyviä, jotka ovat riippuvaisia muiden avusta. Heillä on myös useita ali- ja virheravitsemuksen riskitekijöitä. Kotihoidon tehtävänä on tukea asiakkaita hyvän ravitsemustilan säilyttämisessä ohjaamalla asiakkaita sekä seuraamalla ja arvioimalla säännöllisesti asiakkaiden ravitsemustilaa. Asiakkaan ja mahdollisen läheisen kanssa yhdessä sovitaan riittävistä kotihoidon avuista ja tukipalveluista asiakkaan ravitsemushoidon tukemiseksi. Ravitsemushoidon keinoja tulee käyttää kotihoidossa monipuolisesti.
Tämä kehittämisprojekti toteutettiin yhteistyössä Turun kaupungin kotihoidon kanssa kevään 2016 ja vuoden 2017 lopun välisenä aikana. Kehittämisprojektin tavoitteena oli tarkastella ikääntyneiden ravitsemustilaan vaikuttavia tekijöitä, sekä ravitsemushoitoa ohjaavia suosituksia ja ohjeistuksia. Tavoitteena oli laatia kotihoidolle oma ravitsemushoidon toimintamalli hoitotyön tueksi.
Kehittämisprojektin toiminnallisena osana järjestettiin kolmella kotihoidon lähipalvelualueella hoitajille ravitsemusaiheiset työpajat sisältäen case-työskentelyä. Työn soveltavan tutkimuksen osiossa tarkasteltiin ali- ja virheravitsemuksen riskissä olevien kotihoidon asiakkaiden RAI HC ja MNA – arviointeja sekä tilastollisin tunnusluvuin, että laadullisin menetelmin.
Tulokset tukivat pääosin aikaisempaa tietoa. Kotona asuvien ikääntyvien ravitsemushoitoon tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kotihoidon asiakkailla on useita ali- ja virheravitsemuksen riskitekijöitä. Ravitsemushoito ja ravinnon saannin seuranta kotona on ajoittain haasteellista. Ravitsemushoidon keinoja ja palvelumuotoja tulee edelleen kehittää kotona asuvan ikääntyvän väestön ravitsemushoidon haasteisiin vastaamiseksi. Kehittämisprojektin tuotoksena laadittiin kotihoidolle ravitsemushoidon toimintamalli hoitajien toteuttaman arvioinnin ja hoidon suunnittelun apuvälineeksi. Toimintamallin pohjana on MNA -arvioinnista saatu tulos. Se on toteutettu sähköisessä muodossa ja sisältää linkkejä organisaation ohjeisiin ja lisätiedon hankintaan.
Kotihoidon asiakkaat ovat pääasiassa monisairaita ikääntyviä, jotka ovat riippuvaisia muiden avusta. Heillä on myös useita ali- ja virheravitsemuksen riskitekijöitä. Kotihoidon tehtävänä on tukea asiakkaita hyvän ravitsemustilan säilyttämisessä ohjaamalla asiakkaita sekä seuraamalla ja arvioimalla säännöllisesti asiakkaiden ravitsemustilaa. Asiakkaan ja mahdollisen läheisen kanssa yhdessä sovitaan riittävistä kotihoidon avuista ja tukipalveluista asiakkaan ravitsemushoidon tukemiseksi. Ravitsemushoidon keinoja tulee käyttää kotihoidossa monipuolisesti.
Tämä kehittämisprojekti toteutettiin yhteistyössä Turun kaupungin kotihoidon kanssa kevään 2016 ja vuoden 2017 lopun välisenä aikana. Kehittämisprojektin tavoitteena oli tarkastella ikääntyneiden ravitsemustilaan vaikuttavia tekijöitä, sekä ravitsemushoitoa ohjaavia suosituksia ja ohjeistuksia. Tavoitteena oli laatia kotihoidolle oma ravitsemushoidon toimintamalli hoitotyön tueksi.
Kehittämisprojektin toiminnallisena osana järjestettiin kolmella kotihoidon lähipalvelualueella hoitajille ravitsemusaiheiset työpajat sisältäen case-työskentelyä. Työn soveltavan tutkimuksen osiossa tarkasteltiin ali- ja virheravitsemuksen riskissä olevien kotihoidon asiakkaiden RAI HC ja MNA – arviointeja sekä tilastollisin tunnusluvuin, että laadullisin menetelmin.
Tulokset tukivat pääosin aikaisempaa tietoa. Kotona asuvien ikääntyvien ravitsemushoitoon tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Kotihoidon asiakkailla on useita ali- ja virheravitsemuksen riskitekijöitä. Ravitsemushoito ja ravinnon saannin seuranta kotona on ajoittain haasteellista. Ravitsemushoidon keinoja ja palvelumuotoja tulee edelleen kehittää kotona asuvan ikääntyvän väestön ravitsemushoidon haasteisiin vastaamiseksi. Kehittämisprojektin tuotoksena laadittiin kotihoidolle ravitsemushoidon toimintamalli hoitajien toteuttaman arvioinnin ja hoidon suunnittelun apuvälineeksi. Toimintamallin pohjana on MNA -arvioinnista saatu tulos. Se on toteutettu sähköisessä muodossa ja sisältää linkkejä organisaation ohjeisiin ja lisätiedon hankintaan.