Lasten tyytyväisyys Seinäjoen päiväkodeissa tarjottuun ruokaan
Ruisniemi, Jasmin (2017)
Ruisniemi, Jasmin
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121821903
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017121821903
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää leikki-ikäisten lasten tyytyväisyyttä Seinäjoen ruokapalveluiden tuottamaan ruokaan Seinäjoen päiväkodeissa. Tämän lisäksi selvitettiin lasten tyytyväisyyttä ruokailutilanteeseen ja sen viihtyvyyteen.
Toimeksiantajana toimi Seinäjoen ruokapalvelut, joka vastaa Seinäjoen päiväkotien ruokalistasuunnittelusta. Tutkimustulosten avulla ruokapalvelut saivat ajankohtaista ja päivitettyä tietoa lasten tyytyväisyydestä ruokaan ja siten voivat kehittää toimintaansa. Edellinen tyytyväisyystutkimus ruokapalveluille on tehty 2011.
Tutkimusmenetelmänä oli teemahaastattelu, johon otettiin mukaan strukturoidut kyselylomakkeet. Ruokailutilanteista tehtiin myös havainnointia, tarkoituksena parantaa tutkimuksen luotettavuutta. Otantamenetelmänä käytettiin ryväsotantaa. Lapsia haastateltiin yksittäin heti lounaan jälkeen. Vastaukset nauhoitettiin ja litteroitiin. Haastatteluihin osallistui 49 lasta, viidestä Seinäjoen päiväkodista. Vastaajista 22 oli tyttöjä ja 27 oli poikia. Vastaajat olivat iältään 4-6-vuotiaita lapsia. Haastattelut toteutettiin syksyllä 2016.
Tutkimuksen tuloksena voidaan sanoa, että lapset ovat tyytyväisiä Seinäjoen ruokapalvelujen tuottamaan ruokaan. Kuitenkin yleisarvosana ja lounaan arvosana on huonontunut verrattuna aikaisemmin tehtyyn samaan tyytyväisyystutkimukseen (Sankari 2011). Tulosten perusteella kehityskohteeksi todettiin melutason vähentäminen, mutta silti suurin osa lapsista koki saavansa syödä rauhassa. Ruokailutilanteen tulisi olla rauhallinen ja mieluisa kaikille. Suurinta ylpeyden aihetta lapsille tuotti se, että he jaksoivat syödä lautasensa tyhjäksi. Havainnoinnin perusteella lapset vastasivat haastatteluissa pääsääntöisesti totuudenmukaisesti.
Toimeksiantajana toimi Seinäjoen ruokapalvelut, joka vastaa Seinäjoen päiväkotien ruokalistasuunnittelusta. Tutkimustulosten avulla ruokapalvelut saivat ajankohtaista ja päivitettyä tietoa lasten tyytyväisyydestä ruokaan ja siten voivat kehittää toimintaansa. Edellinen tyytyväisyystutkimus ruokapalveluille on tehty 2011.
Tutkimusmenetelmänä oli teemahaastattelu, johon otettiin mukaan strukturoidut kyselylomakkeet. Ruokailutilanteista tehtiin myös havainnointia, tarkoituksena parantaa tutkimuksen luotettavuutta. Otantamenetelmänä käytettiin ryväsotantaa. Lapsia haastateltiin yksittäin heti lounaan jälkeen. Vastaukset nauhoitettiin ja litteroitiin. Haastatteluihin osallistui 49 lasta, viidestä Seinäjoen päiväkodista. Vastaajista 22 oli tyttöjä ja 27 oli poikia. Vastaajat olivat iältään 4-6-vuotiaita lapsia. Haastattelut toteutettiin syksyllä 2016.
Tutkimuksen tuloksena voidaan sanoa, että lapset ovat tyytyväisiä Seinäjoen ruokapalvelujen tuottamaan ruokaan. Kuitenkin yleisarvosana ja lounaan arvosana on huonontunut verrattuna aikaisemmin tehtyyn samaan tyytyväisyystutkimukseen (Sankari 2011). Tulosten perusteella kehityskohteeksi todettiin melutason vähentäminen, mutta silti suurin osa lapsista koki saavansa syödä rauhassa. Ruokailutilanteen tulisi olla rauhallinen ja mieluisa kaikille. Suurinta ylpeyden aihetta lapsille tuotti se, että he jaksoivat syödä lautasensa tyhjäksi. Havainnoinnin perusteella lapset vastasivat haastatteluissa pääsääntöisesti totuudenmukaisesti.