Lihasian yksi- ja kolmivaiheruokinnan vaikutus kannattavuuteen ja tuotannollisiin parametreihin
Nygård, Ida (2017)
Nygård, Ida
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017122222514
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017122222514
Tiivistelmä
Maataloudesta aiheutuvat päästöt ja kuinka niitä voidaan vähentää ovat olleet puheenaiheena pitkään. Typpi ja fosfori ovat tärkeitä ravintoaineita sioille, mutta samalla ne aiheuttavat ravinnepäästöjä ympäristöön. Lihasiat tuottavat sikatalouden typpi- ja fosforipäästöistä 60–70 %, joten lihasian ruokinnalla on suuri vaikutus sikataloudesta aiheutuviin päästöihin. Tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää sian ravintoaineiden tarve ruokintaa suunniteltaessa. Siksi sian kasvaessa muuttuva ruokinta, vaiheruokinta, on hyvä keino vähentää päästöjä.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, onko yksi- ja kolmivaiheruokintojen välillä eroa sikojen kasvussa, rehunmuuntosuhteessa ja lihakkuudessa ja kumpi ruokintatapa on taloudellisempi. Tutkimusta varten suoritettiin käytännön ruokintakoe. Tulokset analysoitiin regressio- ja varianssianalyysilla.
Tutkimuksessa havaittiin, että yksi- ja kolmivaiheruokintojen välillä ei juurikaan ollut eroja päiväkasvun ja rehunmuuntosuhteen välillä. Lihaprosentissa ja teuraspainossa kolmivaiheruokinnan sioilla oli suurempi hajonta. Tutkimuksessa myös todettiin, että kolmivaiheruokinnan sikoja ei ole kannattavaa kasvattaa aivan teurastamon kärkipainovälin ylärajalle saakka. Tutkimuksen mukaan hieman matalammasta lihaprosentista huolimatta kolmivaiheruokinta tuli edullisemmaksi kuin yksivaiheruokinta.
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, onko yksi- ja kolmivaiheruokintojen välillä eroa sikojen kasvussa, rehunmuuntosuhteessa ja lihakkuudessa ja kumpi ruokintatapa on taloudellisempi. Tutkimusta varten suoritettiin käytännön ruokintakoe. Tulokset analysoitiin regressio- ja varianssianalyysilla.
Tutkimuksessa havaittiin, että yksi- ja kolmivaiheruokintojen välillä ei juurikaan ollut eroja päiväkasvun ja rehunmuuntosuhteen välillä. Lihaprosentissa ja teuraspainossa kolmivaiheruokinnan sioilla oli suurempi hajonta. Tutkimuksessa myös todettiin, että kolmivaiheruokinnan sikoja ei ole kannattavaa kasvattaa aivan teurastamon kärkipainovälin ylärajalle saakka. Tutkimuksen mukaan hieman matalammasta lihaprosentista huolimatta kolmivaiheruokinta tuli edullisemmaksi kuin yksivaiheruokinta.