Siemenmukulan koon ja muodon vaikutukset maa-artisokan (Helianthus tuberosus L.) satoon
Tyrsky, Tutta (2010)
Tyrsky, Tutta
Hämeen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005118839
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005118839
Tiivistelmä
Maa-artisokan mukula on epäsäännöllisen muotonsa takia vaikea pestävä ja kuorittava, mikä vähentää sen suosiota markkinoilla. Tarkoituksena oli kenttäkokeen avulla selvittää maa-artisokan siemenmukulan valinnan vaikutuksia sadon määrään sekä satomukuloiden kokoon ja muotoon. Työn toisena tavoitteena oli koota maa-artisokasta suomenkielinen tietopaketti ulkomaisia lähteitä hyödyntämällä, sillä kasvista on saatavilla hyvin vähän tietoa suomen kielellä.
Kenttäkoe toteutettiin maanviljelijä Hannu Rinnekarin tilalla Nurmijärven Perttulassa. Tutkimuksessa käytettiin kolmea eri mukulatyyppiä: sileä ja 10-30 g painoinen, sileä ja 60-100 g painoinen sekä hyvin epäsäännöllisen muotoinen ja 200-500 g painoinen.
Satomäärä kasvoi sitä mukaa, mitä isompaa siemenmukulaa käytettiin. Siemenmukulan koolla oli vaikutusta myös satomukulan kokoon: keskikokoiset mukulat tuottivat suurimpia mukuloita. Sen sijaan siemenmukulan koolla tai muodolla ei ollut vaikutusta satomukuloiden muotoon.
Kenttäkoe toteutettiin maanviljelijä Hannu Rinnekarin tilalla Nurmijärven Perttulassa. Tutkimuksessa käytettiin kolmea eri mukulatyyppiä: sileä ja 10-30 g painoinen, sileä ja 60-100 g painoinen sekä hyvin epäsäännöllisen muotoinen ja 200-500 g painoinen.
Satomäärä kasvoi sitä mukaa, mitä isompaa siemenmukulaa käytettiin. Siemenmukulan koolla oli vaikutusta myös satomukulan kokoon: keskikokoiset mukulat tuottivat suurimpia mukuloita. Sen sijaan siemenmukulan koolla tai muodolla ei ollut vaikutusta satomukuloiden muotoon.