DIABETEKSEN SAIRASTUMISRISKIN KARTOITUSTA : —Terveyspiste ruoka-apua hakeville Lähiötalolla
Kainulainen, Katja; Räsänen, Senja (2018)
Kainulainen, Katja
Räsänen, Senja
Karelia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu)
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201802152471
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201802152471
Tiivistelmä
Tyypin 2 diabetes on kansantauti, jolla on suuri merkitys väestön terveydelle. Riskitekijöistä merkittävimpiä ovat perimä, ylipaino ja vyötörölihavuus. Tyypin 2 diabeteksen puhkeamista voidaan viivyttää tai ennaltaehkäistä kiinnittämällä huomio elintapoihin, kuten terveelliseen ravitsemukseen. Terveystarkastukset, terveysneuvonta ja itsehoitopisteet ovat keinoja, joilla voidaan ennaltaehkäistä sekä hoitaa tyypin 2 diabetesta. Terveydenhuoltolaki määrää kuntia järjestämään terveyspalvelut koko väestölle. Sen tehtävänä on lisätä ihmisten terveyttä, hyvinvointia sekä toimeentuloa.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona ViaDia Joensuu ry Lähiötalolle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli antaa tietoa ruoka-avun piirissä oleville ihmisille tyypin 2 diabeteksesta, sen riskitekijöistä ja ennaltaehkäisystä. Tavoitteena oli madaltaa kynnystä hakeutua tarvittaessa terveydenhuollon piiriin. Opinnäytetyön tehtävänä oli pitää Lähiötalolla ruoka-avun piirissä oleville ihmisille terveyspiste tyypin 2 diabeteksesta. Terveyspisteellä kartoitettiin sairastumisriskiä.
Jatkokehitysideoina opinnäytetyölle ovat erilaisiin teemoihin liittyvät terveyspisteet sekä terveysneuvonta ryhmässä. Toiminta tapahtuu ruoka-avun yhteydessä, jolloin saavutetaan oikea kohdejoukko. Terveyspiste voi olla moniammatillista toimintaa, jolloin erilaiset näkökulmat tulevat esille, ja näin asioihin voi saada laajempaa näkemystä.
Tämä toiminnallinen opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona ViaDia Joensuu ry Lähiötalolle. Opinnäytetyön tarkoituksena oli antaa tietoa ruoka-avun piirissä oleville ihmisille tyypin 2 diabeteksesta, sen riskitekijöistä ja ennaltaehkäisystä. Tavoitteena oli madaltaa kynnystä hakeutua tarvittaessa terveydenhuollon piiriin. Opinnäytetyön tehtävänä oli pitää Lähiötalolla ruoka-avun piirissä oleville ihmisille terveyspiste tyypin 2 diabeteksesta. Terveyspisteellä kartoitettiin sairastumisriskiä.
Jatkokehitysideoina opinnäytetyölle ovat erilaisiin teemoihin liittyvät terveyspisteet sekä terveysneuvonta ryhmässä. Toiminta tapahtuu ruoka-avun yhteydessä, jolloin saavutetaan oikea kohdejoukko. Terveyspiste voi olla moniammatillista toimintaa, jolloin erilaiset näkökulmat tulevat esille, ja näin asioihin voi saada laajempaa näkemystä.