Tuottajien motiivit siirtyä luomutuotantoon Etelä-Pohjanmaan alueella
Pärnänen, Piia (2018)
Pärnänen, Piia
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803263807
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201803263807
Tiivistelmä
Vuonna 2016 eteläpohjalaisista tiloista 6,8 prosenttia oli luomutuotannossa. Luomutuotteiden kasvava kysyntä edellyttää tuotantoalan kasvua. Tästä syystä täytyy miettiä, mikä motivoisi tuottajia siirtymään luomutuotantoon. Tutkimuksen tavoitteena oli kartoittaa luomutuottajien kokemuksia ja niitä motiiveja, jotka ovat syynä luomutuotantoon siirtymiseen.
Tutkimusaineistoa kerättiin haastattelemalla kuutta eteläpohjalaista luomuviljelijää. Haastatteluissa selvitettiin motiiveja luomutuotantoon siirtymiselle sekä hyviä ja huonoja kokemuksia luomutuotannosta. Lisäksi pohdittiin, miten tavanomaisia tuottajia voisi motivoida siirtymään luomuun ja miten luomualaa saisi lisättyä.
Tutkimuksessa tärkeimmiksi syiksi luomutuotantoon siirtymiselle nousivat tuotannon puhtaus ja kasvinsuojeluaineiden jääminen pois sekä kannattavuus. Myös aikaisemmissa tutkimuksissa luomutuotannon kannattavuus nousi kantavaksi motiiviksi. Tavanomaisten tuottajien kiinnostusta luomutuotantoon voisi lisätä tuomalla esille viljelijöiden hyviä kokemuksia, tuotannon puhtautta ja parempaa kannattavuutta.
Yksityisyyden suojaamiseksi tilakohtaisia tutkimustuloksia ei julkaista Theseuksessa.
Tutkimusaineistoa kerättiin haastattelemalla kuutta eteläpohjalaista luomuviljelijää. Haastatteluissa selvitettiin motiiveja luomutuotantoon siirtymiselle sekä hyviä ja huonoja kokemuksia luomutuotannosta. Lisäksi pohdittiin, miten tavanomaisia tuottajia voisi motivoida siirtymään luomuun ja miten luomualaa saisi lisättyä.
Tutkimuksessa tärkeimmiksi syiksi luomutuotantoon siirtymiselle nousivat tuotannon puhtaus ja kasvinsuojeluaineiden jääminen pois sekä kannattavuus. Myös aikaisemmissa tutkimuksissa luomutuotannon kannattavuus nousi kantavaksi motiiviksi. Tavanomaisten tuottajien kiinnostusta luomutuotantoon voisi lisätä tuomalla esille viljelijöiden hyviä kokemuksia, tuotannon puhtautta ja parempaa kannattavuutta.
Yksityisyyden suojaamiseksi tilakohtaisia tutkimustuloksia ei julkaista Theseuksessa.