Haussa hyvä tyyppi : Ravitsemisalan yritysten haasteet ja ratkaisut henkilöstöhankinnassa
Möller, Mia (2018)
Möller, Mia
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804094334
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804094334
Tiivistelmä
Työvoimapula on tosiasia ravitsemisalalla. Osaavaa työvoimaa on vaikea saada, ja vaihtuvuutta on keskimäärin muita toimialoja enemmän. Alan vetovoima ei ole paras mahdollinen, joten uusista alalle hakeutujistakaan ei ole ongelman ratkaisuksi.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia henkilöstöhankinnan haasteita ravitsemisalan pienissä, ketjuihin kuulumattomissa yrityksissä Keski-Suomessa ja löytää keinoja, joilla noita haasteita voitaisiin ratkaista.
Opinnäytetyön aihetta tutkittiin laadullisella tutkimusotteella. Aineisto hankittiin joulukuussa 2017 teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin yksilöhaastatteluina. Haastateltavina oli yksitoista yrittäjää ja esimiestä ravitsemisalan eri tyyppisistä yrityksistä. Saatua aineistoa analysoitiin teemoittelemalla, ja johtopäätöksiä tehtiin vertaamalla aineistoa työn teoreettiseen viitekehykseen.
Tutkimustuloksista ilmeni, että henkilöstöhankinnan prosessi oli yrityksissä hyvin ripeä ja käytännönläheinen. Hyvän ulkoisen työnantajakuvan merkitystä rekrytoinnissa ei oltu kaikissa yrityksissä täysin oivallettu. Työnhakijan oikeaa asennetta ja motivaatiota työhön pidettiin tärkeämpinä kuin koulutusta ja jopa työkokemusta. Kuitenkin oppilaitosyhteistyöllä ja työharjoittelijoilla oli merkittävä rooli henkilöstöhankinnassa. Vaihtuvuutta ei kohdeyrityksissä koettu suureksi ongelmaksi.
Tutkimustulosten ja johtopäätösten perusteella luotiin yhdeksän kehitysehdotusta, joilla pyrittiin vastaamaan työn tutkimuskysymykseen. Kehitysehdotuksia voidaan hyödyntää ravitsemisalan pienissä yrityksissä henkilöstöhankinnan kehittämisessä.
Opinnäytetyön tavoitteena oli tutkia henkilöstöhankinnan haasteita ravitsemisalan pienissä, ketjuihin kuulumattomissa yrityksissä Keski-Suomessa ja löytää keinoja, joilla noita haasteita voitaisiin ratkaista.
Opinnäytetyön aihetta tutkittiin laadullisella tutkimusotteella. Aineisto hankittiin joulukuussa 2017 teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin yksilöhaastatteluina. Haastateltavina oli yksitoista yrittäjää ja esimiestä ravitsemisalan eri tyyppisistä yrityksistä. Saatua aineistoa analysoitiin teemoittelemalla, ja johtopäätöksiä tehtiin vertaamalla aineistoa työn teoreettiseen viitekehykseen.
Tutkimustuloksista ilmeni, että henkilöstöhankinnan prosessi oli yrityksissä hyvin ripeä ja käytännönläheinen. Hyvän ulkoisen työnantajakuvan merkitystä rekrytoinnissa ei oltu kaikissa yrityksissä täysin oivallettu. Työnhakijan oikeaa asennetta ja motivaatiota työhön pidettiin tärkeämpinä kuin koulutusta ja jopa työkokemusta. Kuitenkin oppilaitosyhteistyöllä ja työharjoittelijoilla oli merkittävä rooli henkilöstöhankinnassa. Vaihtuvuutta ei kohdeyrityksissä koettu suureksi ongelmaksi.
Tutkimustulosten ja johtopäätösten perusteella luotiin yhdeksän kehitysehdotusta, joilla pyrittiin vastaamaan työn tutkimuskysymykseen. Kehitysehdotuksia voidaan hyödyntää ravitsemisalan pienissä yrityksissä henkilöstöhankinnan kehittämisessä.