Saneerauskonseptin kehittäminen - esimerkkejä keittiöprojekteista
Laaksonen, Pyry (2018)
Laaksonen, Pyry
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804195026
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804195026
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin TA-konserniin kuuluvalle, hankinnoista vastaavalle, Tapartia Oy:lle. Työn tavoitteena oli hankkia tietoa TA-konserniin kuuluvan TA-Asumisoikeus Oy:n yhden keittiön saneeraushankkeesta ja tämän avulla löytää kehitettävää keittiöiden saneerauskonseptiluonnokseen. Insinöörityön tarkoituksena on antaa lukijalle yleinen käsitys toimivasta keittiöstä, keittiön kokonaisuuksista sekä siitä, miten keittiön saneeraushanke toteutetaan alusta loppuun yhteistyössä yksittäisen käyttäjän ja rakennuttajana toimivan TA-Asumisoikeus Oy:n kanssa.
Toimivaan keittiöön vaaditaan monia eri tekijöitä. Keittiö on onnistunut, kun se toimii hyvin arjessa ja mukautuu käyttäjän elämäntilanteisiin. Paras lopputulos syntyy suunnittelijan ja käyttäjän yhteistyöllä. Keittiön pinta-ala, muoto ja toiminnallinen tilasuunnittelu rajaavat vaihtoehtoja keittiön toteuttamiselle. Tässä työssä perehdyttiin eri keittiömalleihin ja pyrittiin löytämään niistä etuja ja haasteita
Keittiön saneeraushankkeet ovat asuinrakennusten suurimpia korjaushankkeita ja ne tulevat ikääntyessään ajankohtaiseksi keittiön toimivuuden säilyttämisen takia. TA- Asumisoikeus Oy:n asunnoissa monen taloyhtiön keittiöt ovat tulleet juuri tähän pisteeseen, jolloin keittiöiden saneeraushankkeita on alettu suunnittelemaan taloyhtiö kerrallaan. Tämän seurauksena on luotu keittiön saneerauskonseptiluonnos. Saneerauskonseptiluonnoksen pohjalta on aikaisemmin toteutettu keittiöhankkeita, joiden läpiviemisestä on löytynyt kehitettävää.
Tutkimustyön välineenä käytettiin kirjallisuutta, internetiä, Case-hankkeen tutkimista sekä haastatteluita, joihin osallistui keittiöiden parissa työskenteleviä TA-konsernin henkilökunnan jäseniä.
Työn tuloksena saatiin kehitysideoita keittiönsaneeraushankkeen läpiviemiselle, joita TA- konserni voi tulevaisuudessa hyödyntää kehittäessään keittiönsaneerauskonseptia. Keittiön saneeraushanke on kaikille osapuolille helpoin toteuttaa, kun on olemassa pitkälle kehitetty konsepti.
Toimivaan keittiöön vaaditaan monia eri tekijöitä. Keittiö on onnistunut, kun se toimii hyvin arjessa ja mukautuu käyttäjän elämäntilanteisiin. Paras lopputulos syntyy suunnittelijan ja käyttäjän yhteistyöllä. Keittiön pinta-ala, muoto ja toiminnallinen tilasuunnittelu rajaavat vaihtoehtoja keittiön toteuttamiselle. Tässä työssä perehdyttiin eri keittiömalleihin ja pyrittiin löytämään niistä etuja ja haasteita
Keittiön saneeraushankkeet ovat asuinrakennusten suurimpia korjaushankkeita ja ne tulevat ikääntyessään ajankohtaiseksi keittiön toimivuuden säilyttämisen takia. TA- Asumisoikeus Oy:n asunnoissa monen taloyhtiön keittiöt ovat tulleet juuri tähän pisteeseen, jolloin keittiöiden saneeraushankkeita on alettu suunnittelemaan taloyhtiö kerrallaan. Tämän seurauksena on luotu keittiön saneerauskonseptiluonnos. Saneerauskonseptiluonnoksen pohjalta on aikaisemmin toteutettu keittiöhankkeita, joiden läpiviemisestä on löytynyt kehitettävää.
Tutkimustyön välineenä käytettiin kirjallisuutta, internetiä, Case-hankkeen tutkimista sekä haastatteluita, joihin osallistui keittiöiden parissa työskenteleviä TA-konsernin henkilökunnan jäseniä.
Työn tuloksena saatiin kehitysideoita keittiönsaneeraushankkeen läpiviemiselle, joita TA- konserni voi tulevaisuudessa hyödyntää kehittäessään keittiönsaneerauskonseptia. Keittiön saneeraushanke on kaikille osapuolille helpoin toteuttaa, kun on olemassa pitkälle kehitetty konsepti.