Ruokapalvelut luontomatkailussa
Kaunela, Eveliina (2018)
Kaunela, Eveliina
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804184913
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201804184913
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena oli tutkia, millaista on ruokapalvelujen tarjonta luontomatkailussa. Lisäksi tavoitteena oli selvittää, millaisia erilaisia tapoja yrityksillä on toteuttaa ruokapalveluja luonnossa. Tutkimuksen tavoitteena oli myös kartoittaa, kuinka hyvin asiakkaiden toiveisiin ja kysyntään pystytään vastaamaan. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi Satakunnan ammattikorkeakoulun matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmä.
Opinnäytetyön teoreettisessa osuudessa käsiteltiin luontomatkailua sekä ruokapalveluja. Edellä mainittujen lisäksi työssä käsiteltiin myös lähiruokaa ja kestävää kehitystä sekä näiden merkityksiä luontomatkailussa. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytettiin sähköistä kyselyä. Yritykset, joille kysely lähetettiin, valikoituivat melko satunnaisesti, mutta kaikki yritykset olivat samankaltaisia ja sijaitsevat samassa osassa Suomea. Kysely lähetettiin sähköpostitse kymmenelle valitulle yrityksen edustajalle ja heistä kyselyyn vastasi viisi.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että luontomatkailuyritykset tarjoavat asiakkailleen ruokapalveluja, vaikka ruokapalvelut eivät välttämättä olekaan yritysten ydinaluetta. Ruokapalveluja toteutetaan luontoympäristössä, yleensä erilaisten retkien yhteydessä. Yritykset käyttävät mielellään paikallisia tuotteita ja lähiruokaa niin paljon kuin kannattavuuden ja resurssien näkökulmasta on kannattavaa. Tuloksista selvisi myös, että yritykset saavat toiminnastaan paljon palautetta ja yleensä palaute on positiivista. Asiakkaat tarjoavat silloin tällöin myös kehitysehdotuksia ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa yrityksen tarjoamiin palveluihin niin halutessaan. Monesti asiakkaat kuitenkin valitsevat valmiin paketin. Tutkimuksen tulokset osoittivat myös, että kaikki luontomatkailuyritykset kokevat ruokapalvelujen tuottamisessa olevan haasteita. Haasteina koetaan esimerkiksi paikallisten tuotteiden saatavuus ja kustannukset, erityisruokavaliot sekä luonnonympäristön ajoittainen epäsiisteys.
Opinnäytetyön teoreettisessa osuudessa käsiteltiin luontomatkailua sekä ruokapalveluja. Edellä mainittujen lisäksi työssä käsiteltiin myös lähiruokaa ja kestävää kehitystä sekä näiden merkityksiä luontomatkailussa. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisena eli laadullisena tutkimuksena. Tutkimusmenetelmänä käytettiin sähköistä kyselyä. Yritykset, joille kysely lähetettiin, valikoituivat melko satunnaisesti, mutta kaikki yritykset olivat samankaltaisia ja sijaitsevat samassa osassa Suomea. Kysely lähetettiin sähköpostitse kymmenelle valitulle yrityksen edustajalle ja heistä kyselyyn vastasi viisi.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että luontomatkailuyritykset tarjoavat asiakkailleen ruokapalveluja, vaikka ruokapalvelut eivät välttämättä olekaan yritysten ydinaluetta. Ruokapalveluja toteutetaan luontoympäristössä, yleensä erilaisten retkien yhteydessä. Yritykset käyttävät mielellään paikallisia tuotteita ja lähiruokaa niin paljon kuin kannattavuuden ja resurssien näkökulmasta on kannattavaa. Tuloksista selvisi myös, että yritykset saavat toiminnastaan paljon palautetta ja yleensä palaute on positiivista. Asiakkaat tarjoavat silloin tällöin myös kehitysehdotuksia ja heillä on mahdollisuus vaikuttaa yrityksen tarjoamiin palveluihin niin halutessaan. Monesti asiakkaat kuitenkin valitsevat valmiin paketin. Tutkimuksen tulokset osoittivat myös, että kaikki luontomatkailuyritykset kokevat ruokapalvelujen tuottamisessa olevan haasteita. Haasteina koetaan esimerkiksi paikallisten tuotteiden saatavuus ja kustannukset, erityisruokavaliot sekä luonnonympäristön ajoittainen epäsiisteys.