Harmaa talous ravintola-alalla
Rytilahti, Misa (2018)
Rytilahti, Misa
Lapin ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805046451
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805046451
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on tutkia, mitkä valtion toimenpiteet ja organisaatiot estävät harmaata taloutta ravintola-alalla. Opinnäytetyössä tutkitaan myös, miten ravintola-alan työntekijä voi vaikuttaa harmaan talouden torjumiseksi. Ra-jaan tutkimustyön työntekijän näkökulmaan ja valtion eri toimenpiteisiin. Opin-näytetyössä on käytetty tutkimusaineistona valtion eri organisaatioiden omia aineistoja ja lainsäädäntöjä.
Harmaan talouden torjuminen ravintola-alalla on erittäin tärkeää, sillä se vaikut-taa kansalaisten arkeen ja yhteiskuntaan monin tavoin. Harmaalla taloudella on suuri vaikutus ravintola-alan kilpailuun ja työntekijän perusoikeuksiin. Harmaa talous ravintola-alalla aiheuttaa suurta vahinkoa laillisesti toimiville yrityksille, alan hintakilpailulle, työntekijöiden palkkoihin, yritysten toimintaan ja sitä kautta koko yhteiskuntaan. Tutkimuksessani käsitelläänkin, mitkä ovat harmaan talouden vaikutukset esimerkiksi työpaikkoihin, kilpailuun ja palkkoihin.
Opinnäytetyötutkimuksessani selvisi, että valtiolla on monia organisaatioita, lakeja ja sanktioita, jotka estävät harmaata taloutta ravintola-alalla. Työntekijälläkin on mahdollisuus estää harmaata taloutta käyttäytymisellään. Tutkimustuloksissa esittelen, mitä haittoja harmaasta taloudesta on alan hintakilpailuun ja työntekijöiden palkkoihin sekä miten kansalainen voi estää harmaata taloutta.
Harmaan talouden torjuminen ravintola-alalla on erittäin tärkeää, sillä se vaikut-taa kansalaisten arkeen ja yhteiskuntaan monin tavoin. Harmaalla taloudella on suuri vaikutus ravintola-alan kilpailuun ja työntekijän perusoikeuksiin. Harmaa talous ravintola-alalla aiheuttaa suurta vahinkoa laillisesti toimiville yrityksille, alan hintakilpailulle, työntekijöiden palkkoihin, yritysten toimintaan ja sitä kautta koko yhteiskuntaan. Tutkimuksessani käsitelläänkin, mitkä ovat harmaan talouden vaikutukset esimerkiksi työpaikkoihin, kilpailuun ja palkkoihin.
Opinnäytetyötutkimuksessani selvisi, että valtiolla on monia organisaatioita, lakeja ja sanktioita, jotka estävät harmaata taloutta ravintola-alalla. Työntekijälläkin on mahdollisuus estää harmaata taloutta käyttäytymisellään. Tutkimustuloksissa esittelen, mitä haittoja harmaasta taloudesta on alan hintakilpailuun ja työntekijöiden palkkoihin sekä miten kansalainen voi estää harmaata taloutta.