Nuoren jalkapalloilijan ruokailu
Ruoho, Anne-Maarit (2018)
Ruoho, Anne-Maarit
Satakunnan ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805178726
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805178726
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tuotoksena valmistettiin ruokailuopas nuoren jalkapalloilijan huoltajille. Opasta varten tehtiin kysely huoltajille, jossa kysyttiin nuoren iän ja sukupuolen lisäksi virallisten ravitsemussuositusten tunnettavuudesta ja ruokailutottumuksista, liikunnan viikoittaisesta harjoitusmäärästä sekä urheilu- ja energiajuomien käytöstä.
Toimeksiantaja opinnäytetyölle oli porilaisen jalkapalloseura FC Jazzin junioritoiminta. Junioritoiminnassa on joukkueita neljävuotiaista seitsemäntoista vuotiaisiin.
Oppaan valmistamiseen liittyvän e-kyselyn vastaajiksi rajattiin 13 – 16 vuotiaiden nuorten huoltajat. Kysely toteutettiin Satakunnan ammattikorkeakoulun e-kyselynä. Kysely lähetettiin seuran yhteyshenkilölle linkkinä. Yhteyshenkilö jakoi linkin sähköpostilla rajatulle ryhmälle, jossa oli 174 huoltajaa. Vastausaikaa kyselyyn vastaamiseen oli viikko eli seitsemän päivää. Vastauksia kyselyyn saatiin 17 kappaletta. Kyselyn tulokset käsiteltiin laadullisen tutkimuksen tavoin.
Kyselyn vastauksien perusteella osa huoltajista ei osannut sanoa, miten nuori ruokailee tai juoko energiajuomia. Osa huoltajista oli huolissaan nuoren vähäisestä kasvisten syönnistä. Muutamassa vastauksessa huoltajat kaipasivat nuorille maistuvia koti- ja kasvisruoka reseptejä.
Opasta varten perehdyttiin nuoren urheilijan ruokailuun ja ravitsemukseen. Opas valmistettiin valtakunnallisten ravitsemussuosituksien pohjalta. Lisäksi kerättiin tietoa ruoka-aineista ja ruoan merkityksestä kasvavassa iässä olevan urheilijan elämässä. Erityisruokavalioina lakto-ovovegetaarinen ja laktoositon ruokavalio valittiin mukaan oppaan sisältöön. Oppaassa on ohjeita syömiseen ja juomiseen, kun nuori valmistautuu harjoituksiin ja peleihin, sekä niiden aikana. Nuorten vanhemmille valmistettiin tietopaketti huomioitaviin asioihin ruokailuihin ja juomisiin liittyen. Liikuntasuorituksista palautumiseen kirjoitettiin ohjeistusta vanhempien tietoon.
Oppaan sähköinen muoto mahdollisti linkkien liittämisen tekstiin. Linkkejä hyödynnettiin ruokaohjeiden, Eviran sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuille ohjaamiseen.
Toimeksiantaja opinnäytetyölle oli porilaisen jalkapalloseura FC Jazzin junioritoiminta. Junioritoiminnassa on joukkueita neljävuotiaista seitsemäntoista vuotiaisiin.
Oppaan valmistamiseen liittyvän e-kyselyn vastaajiksi rajattiin 13 – 16 vuotiaiden nuorten huoltajat. Kysely toteutettiin Satakunnan ammattikorkeakoulun e-kyselynä. Kysely lähetettiin seuran yhteyshenkilölle linkkinä. Yhteyshenkilö jakoi linkin sähköpostilla rajatulle ryhmälle, jossa oli 174 huoltajaa. Vastausaikaa kyselyyn vastaamiseen oli viikko eli seitsemän päivää. Vastauksia kyselyyn saatiin 17 kappaletta. Kyselyn tulokset käsiteltiin laadullisen tutkimuksen tavoin.
Kyselyn vastauksien perusteella osa huoltajista ei osannut sanoa, miten nuori ruokailee tai juoko energiajuomia. Osa huoltajista oli huolissaan nuoren vähäisestä kasvisten syönnistä. Muutamassa vastauksessa huoltajat kaipasivat nuorille maistuvia koti- ja kasvisruoka reseptejä.
Opasta varten perehdyttiin nuoren urheilijan ruokailuun ja ravitsemukseen. Opas valmistettiin valtakunnallisten ravitsemussuosituksien pohjalta. Lisäksi kerättiin tietoa ruoka-aineista ja ruoan merkityksestä kasvavassa iässä olevan urheilijan elämässä. Erityisruokavalioina lakto-ovovegetaarinen ja laktoositon ruokavalio valittiin mukaan oppaan sisältöön. Oppaassa on ohjeita syömiseen ja juomiseen, kun nuori valmistautuu harjoituksiin ja peleihin, sekä niiden aikana. Nuorten vanhemmille valmistettiin tietopaketti huomioitaviin asioihin ruokailuihin ja juomisiin liittyen. Liikuntasuorituksista palautumiseen kirjoitettiin ohjeistusta vanhempien tietoon.
Oppaan sähköinen muoto mahdollisti linkkien liittämisen tekstiin. Linkkejä hyödynnettiin ruokaohjeiden, Eviran sekä terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuille ohjaamiseen.