Keliakia : Ravintolahenkilökunnan tietämys keliakiasta
Karhapää, Maarit; Nousiainen, Henna (2018)
Karhapää, Maarit
Nousiainen, Henna
Savonia-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810588
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810588
Tiivistelmä
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää tutkimuksen toimeksiantajan, Osuuskauppa PeeÄssän ravintoloiden henkilökunnan tietämys keliakiasta. Kyselymme antaa tietoa, kuinka hyvin ravintoloissa tiedetään keliakiasta sairautena ja kuinka se huomioidaan ravintolan toiminnassa.
Kyseessä oli kvantitatiivinen tutkimus. Määrällistä menetelmää käyttämällä tutkimus kuvaa ja tulkitsee ilmiöitä mittausmenetelmillä ja analysoi numeraalisia tutkimusaineistoja. Kyselyssä käytettiin sekä monivalintakysymyksiä, että avoimia kysymyksiä. Määrällinen tutkimus perustuu mittaamiseen, jonka tuloksena syntyy lukuarvoja sisältävä havaintoaineisto, jota analysoidaan tilastollisin analyysimenetelmin.
Tutkimus toteutettiin Webropol-ohjelmalla, jonka kautta jaoimme linkin kyselyyn ravintoloihin sähköpostilla. Kysely oli avoinna vastaamiseen 12.2.2018- 28.2.2018. Tutkimustuloksia analysoitiin Webropol sovelluksella yhdessä käyttäen Exceliä, jonka kautta pystyimme tulkitsemaan lukuja ja vastauksia ristiin verraten.
Keliakia on yksi vaativimmista autoimmuunisairauksista, jonka vuoksi oikean ruokavalion noudattaminen on erityisen tärkeää sairauden kannalta. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on lisääntynyt nykypäivänä suuresti. Moni noudattaa ruokavaliota, vaikkei siihen ole lääketieteellistä syytä. Tutkimuksissa kävi ilmi, että keliakia mielletään allergiaksi, eikä autoimmuunisairaudeksi. On tärkeää osata erottaa nämä kaksi toisistaan. Allergiaa voidaan hoitaa lääkkeillä ja siedätyshoidolla, mutta keliakian hoitona on ainoastaan elinikäinen gluteeniton ruokavalio.
Tutkimustulokset osoittivat, että ravintoloissa ruoan valmistaminen ja tarjoilu ovat kiitettävällä tasolla. Ravintoloissa osataan valmistaa ruokaa turvallisesti keliaakikoille ja tuotetuntemus sekä raaka-aine tuntemus ovat hyvällä tasolla. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ja sen lisääntyminen on tuonut haasteita ravintoloille ja heidän toiminnalleen. Ravintoloissa on tärkeää osata erottaa asiakkaat, joilla on terveydellinen syy ruokavalioon ja pystyä tarjoamaan heille turvallista ruokaa, sekä osata ottaa heidän sairautensa tarvittavalla vakavuudella huomioon tarjoilussa.
Kyseessä oli kvantitatiivinen tutkimus. Määrällistä menetelmää käyttämällä tutkimus kuvaa ja tulkitsee ilmiöitä mittausmenetelmillä ja analysoi numeraalisia tutkimusaineistoja. Kyselyssä käytettiin sekä monivalintakysymyksiä, että avoimia kysymyksiä. Määrällinen tutkimus perustuu mittaamiseen, jonka tuloksena syntyy lukuarvoja sisältävä havaintoaineisto, jota analysoidaan tilastollisin analyysimenetelmin.
Tutkimus toteutettiin Webropol-ohjelmalla, jonka kautta jaoimme linkin kyselyyn ravintoloihin sähköpostilla. Kysely oli avoinna vastaamiseen 12.2.2018- 28.2.2018. Tutkimustuloksia analysoitiin Webropol sovelluksella yhdessä käyttäen Exceliä, jonka kautta pystyimme tulkitsemaan lukuja ja vastauksia ristiin verraten.
Keliakia on yksi vaativimmista autoimmuunisairauksista, jonka vuoksi oikean ruokavalion noudattaminen on erityisen tärkeää sairauden kannalta. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on lisääntynyt nykypäivänä suuresti. Moni noudattaa ruokavaliota, vaikkei siihen ole lääketieteellistä syytä. Tutkimuksissa kävi ilmi, että keliakia mielletään allergiaksi, eikä autoimmuunisairaudeksi. On tärkeää osata erottaa nämä kaksi toisistaan. Allergiaa voidaan hoitaa lääkkeillä ja siedätyshoidolla, mutta keliakian hoitona on ainoastaan elinikäinen gluteeniton ruokavalio.
Tutkimustulokset osoittivat, että ravintoloissa ruoan valmistaminen ja tarjoilu ovat kiitettävällä tasolla. Ravintoloissa osataan valmistaa ruokaa turvallisesti keliaakikoille ja tuotetuntemus sekä raaka-aine tuntemus ovat hyvällä tasolla. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen ja sen lisääntyminen on tuonut haasteita ravintoloille ja heidän toiminnalleen. Ravintoloissa on tärkeää osata erottaa asiakkaat, joilla on terveydellinen syy ruokavalioon ja pystyä tarjoamaan heille turvallista ruokaa, sekä osata ottaa heidän sairautensa tarvittavalla vakavuudella huomioon tarjoilussa.