Sokeritehtaan juurikkaan leikkausosaston toiminnan kehittäminen : Sucros Oy
Mettälä, Ilari (2018)
Mettälä, Ilari
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810676
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810676
Tiivistelmä
Tämä opinnäytetyö tehtiin Sucros Oy:lle tarkoituksena tutkia, analysoida ja kehittää sokeritehtaan juurikkaan leikkausosaston toimintaa Leanin keinoin. Päätavoitteena on saada sokerijuurikkaan leikkeen laatu mahdollisimman hyväksi ja tasaiseksi, sekä yhdistää työtavat mahdollisimman kustannustehokkaiksi.
Opinnäytetyössä esitellään tietoja Lean Six Sigma -menetelmästä ja työkaluista, joita hyödynnettiin sokeritehtaan toiminnan kehittämisessä. Opinnäytetyössä kuvataan Sucros Oy ja sokeritehtaalla tapahtuva prosessi sokerijuurikkaasta kiteeksi.
Opinnäytetyössä esitellään yrityksen toiminnan nykytilanne ja kehittämiskohteet, jonka jälkeen kerrotaan mitä kehitysprosessissa tehtiin ja millaisiin lopputuloksiin päästiin.
Opinnäytetyöhön kuului leikkeen laadun parantamisen ja työtapojen yhdistämisen lisäksi myös työalueen layoutin kehittäminen, terien ja kasettien kunnonvalvonta, sekä leikkeen laadun jatkuva mittaaminen. Työ toteutettiin analysoimalla linjan toimintaa, kehittämällä toimintaa analysoinnin pohjalta ja antaa yritykselle kehitysideoita jatkoa ajatellen.
Lopputuloksena leikkeen laadun mittaustuloksissa ei saatu huomattavia eroja silinlukuun, mutta muusipitoisuus puolittui. Lisäksi leikkeen muoto kehittyi ja sitä myöden myös laatu parani huomattavasti. Työtapojen yhdistämiseksi leikkurinhoitajien perehdyttämiseen panostettiin entistä vahvemmin. Paremman perehdyttämisen takia, leikkurinhoitajien työsuhde aloitetaan viikko aikaisempia vuosia aiemmin ja työntekijöille pidetään yhteinen koulutus. Sokeritehtaan juurikkaan leikkausosaston layout suunniteltiin uudelleen, suunnitelma hyväksytettiin ja toteutettiin.
Opinnäytetyössä esitellään tietoja Lean Six Sigma -menetelmästä ja työkaluista, joita hyödynnettiin sokeritehtaan toiminnan kehittämisessä. Opinnäytetyössä kuvataan Sucros Oy ja sokeritehtaalla tapahtuva prosessi sokerijuurikkaasta kiteeksi.
Opinnäytetyössä esitellään yrityksen toiminnan nykytilanne ja kehittämiskohteet, jonka jälkeen kerrotaan mitä kehitysprosessissa tehtiin ja millaisiin lopputuloksiin päästiin.
Opinnäytetyöhön kuului leikkeen laadun parantamisen ja työtapojen yhdistämisen lisäksi myös työalueen layoutin kehittäminen, terien ja kasettien kunnonvalvonta, sekä leikkeen laadun jatkuva mittaaminen. Työ toteutettiin analysoimalla linjan toimintaa, kehittämällä toimintaa analysoinnin pohjalta ja antaa yritykselle kehitysideoita jatkoa ajatellen.
Lopputuloksena leikkeen laadun mittaustuloksissa ei saatu huomattavia eroja silinlukuun, mutta muusipitoisuus puolittui. Lisäksi leikkeen muoto kehittyi ja sitä myöden myös laatu parani huomattavasti. Työtapojen yhdistämiseksi leikkurinhoitajien perehdyttämiseen panostettiin entistä vahvemmin. Paremman perehdyttämisen takia, leikkurinhoitajien työsuhde aloitetaan viikko aikaisempia vuosia aiemmin ja työntekijöille pidetään yhteinen koulutus. Sokeritehtaan juurikkaan leikkausosaston layout suunniteltiin uudelleen, suunnitelma hyväksytettiin ja toteutettiin.