Mallasohran mahdollisuudet Pohjois-Savossa : Opas mallasohran tuotantoon Pohjois-Savossa
Turunen, Antti; Ahonen, Arttu (2018)
Turunen, Antti
Ahonen, Arttu
Savonia-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810749
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052810749
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä selvitettiin mallasohran viljelyn mahdollisuuksia Pohjois-Savossa. Kiinnostuimme aiheesta Peltoviljelyn vaihtoehdot -kurssin kautta, jossa tehtävänämme oli selvittää mallasohran viljelyä ja panimotekniikkaa. Aihe oli mielenkiintoinen ja halusimme selvittää laajemmin mallasohran mahdollisuuksia Pohjois-Savossa.
Tehtävä ja aiheeseen perehtyminen antoi valmiiksi hyvän käsityksen aiheesta, joten opinnäytetyötä oli helpompi lähteä suunnittelemaan. Aihe on tärkeä, koska Suomessa pienpanimot ovat yleistyneet räjähdysmäisesti viimevuosina. Pienpanimoiden keskuudessa lähellä tuotettu mallas olisi kysyttyä, mutta paikallista mallasta ei ole saatavilla. Selvitimme myös panimo- ja mallastamotekniikkaa.
Opinnäytetyömme toimeksiantajana toimii KasviTaito-hanke.
Opinnäytetyömme toteutettiin kehittämistyönä. Työn tarkoituksena oli selvittää mallasohran viljelyn mahdollisuuksia Pohjois-Savossa. Selvitimme mahdolliset ongelmakohdat ja pohdimme ovatko ne ratkaistavissa. Haemme vastauksia kysymykseen: Kuinka Pohjois-Savossa pystyy tuottamaan tarpeeksi laadukasta mallasohraa panimoteollisuudelle?
Työmme alussa keräsimme tietoa yleisesti mallasohran viljelystä ja panimotekniikasta, josta muo-dostimme opinnäytetyömme teoriaosion. Työn edetessä toteutimme kyselytutkimuksen sekä kokosimme oppaan. Lopussa pohdimme johtopäätöksiä sekä mahdollisia jatkotutkimus aiheita. Opinnäy-tetyömme jatkotutkimuksiin lukeutuvat esimerkiksi pohjoissavolaisen mallastamon perustamisen perusteet sekä logistiikan perinpohjainen selvittäminen.
Tehtävä ja aiheeseen perehtyminen antoi valmiiksi hyvän käsityksen aiheesta, joten opinnäytetyötä oli helpompi lähteä suunnittelemaan. Aihe on tärkeä, koska Suomessa pienpanimot ovat yleistyneet räjähdysmäisesti viimevuosina. Pienpanimoiden keskuudessa lähellä tuotettu mallas olisi kysyttyä, mutta paikallista mallasta ei ole saatavilla. Selvitimme myös panimo- ja mallastamotekniikkaa.
Opinnäytetyömme toimeksiantajana toimii KasviTaito-hanke.
Opinnäytetyömme toteutettiin kehittämistyönä. Työn tarkoituksena oli selvittää mallasohran viljelyn mahdollisuuksia Pohjois-Savossa. Selvitimme mahdolliset ongelmakohdat ja pohdimme ovatko ne ratkaistavissa. Haemme vastauksia kysymykseen: Kuinka Pohjois-Savossa pystyy tuottamaan tarpeeksi laadukasta mallasohraa panimoteollisuudelle?
Työmme alussa keräsimme tietoa yleisesti mallasohran viljelystä ja panimotekniikasta, josta muo-dostimme opinnäytetyömme teoriaosion. Työn edetessä toteutimme kyselytutkimuksen sekä kokosimme oppaan. Lopussa pohdimme johtopäätöksiä sekä mahdollisia jatkotutkimus aiheita. Opinnäy-tetyömme jatkotutkimuksiin lukeutuvat esimerkiksi pohjoissavolaisen mallastamon perustamisen perusteet sekä logistiikan perinpohjainen selvittäminen.