Ruokapalveluiden kehittäminen Majatalo Juuka
Kahila, Johanna; Suvinen, Leena (2018)
Kahila, Johanna
Suvinen, Leena
Laurea-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018053111446
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018053111446
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää Majatalo Juuan ruokapalveluita palvelumuotoilun avulla. Opinnäytetyön toimeksiantajana toimi perheyritys Majatalo Juuka, joka tarjoaa aamiaismajoituspalveluita Pohjois-Karjalan Puu-Juuassa lähellä Kolin kansallispuistoa. Opinnäytetyön tavoitteena oli luoda konkreettisia kehitysehdotuksia majatalon aamiaiseen ja tilaustarjoiluihin, joita se voisi hyödyntää tulevaisuudessa. Tarkoituksena oli lisätä yrityksen kannattavuutta ja tuoda sille lisänäkyvyyttä uusien yhteistyökumppanien avulla.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu yrityksen liikeidean ja ruokapalveluiden kehittämisen teoriasta. Tietoperustassa syvennyttiin tuotekehityksen menestymisen osatekijöihin, Pohjois- Karjalan ruokaperinteisiin, ruokamatkailun trendeihin ja ruokatrendien 2018 eri kehityssuuntiin, joita otimme huomioon uuden aamiaismallin ja tilaustarjoilupaketin suunnittelussa. Opinnäytetyön taustalla vaikutti liiketoiminnallinen ajattelu asiakaslähtöisestä näkökulmasta.
Opinnäytetyössä hyödynnettiin Ojasalon, Koskelon ja Nousiaisen nelivaiheista palvelumuotoilumallia, joiden mukaan on kuvattu työn toiminnallinen osuus. Ensimmäisessä kartoita- ja ymmärrä -vaiheessa hyödynsimme toimeksiantajan haastattelua, Net Scouting -menetelmää, varaus- ja vieraskirja-analyyseja sekä kyselyä, jotta saimme asiakasymmärryslähtöisen näkökulman kehitystyöhömme. Toisessa ennakoi ja ideoi -vaiheessa on tuotu esiin kyselyn tulokset sekä ideointitekniikka 8x8, joiden tuloksia hyödynnettiin uudistetun aamiaismallin ja tilaustarjoilupakettien kehityssuunnittelussa. Kolmannessa mallinna ja arvioi -vaiheessa on esitelty konkreettisesti uusi aamiaisehdotus sekä visuaaliset menuehdotukset tilaustarjoiluihin. Neljännessä konseptoi ja vaikuta -vaiheessa on kuvattu majatalon nykyinen liiketoimintamalli Osterwaldin Business Model Canvasin mukaan sekä tuotu esiin yrityksen uudistettu liiketoimintamalli Business Model Canvas -kaavion avulla.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi uudistettu aamiaismalliehdotus viikolle ja viikonlopulle, lisävalikoimalista, kaksi eri menupakettia tilaustarjoiluihin sekä uusi liiketoimintamalli-ehdotus, uusilla yhteistyökumppaneilla.
Opinnäytetyön teoreettinen viitekehys koostuu yrityksen liikeidean ja ruokapalveluiden kehittämisen teoriasta. Tietoperustassa syvennyttiin tuotekehityksen menestymisen osatekijöihin, Pohjois- Karjalan ruokaperinteisiin, ruokamatkailun trendeihin ja ruokatrendien 2018 eri kehityssuuntiin, joita otimme huomioon uuden aamiaismallin ja tilaustarjoilupaketin suunnittelussa. Opinnäytetyön taustalla vaikutti liiketoiminnallinen ajattelu asiakaslähtöisestä näkökulmasta.
Opinnäytetyössä hyödynnettiin Ojasalon, Koskelon ja Nousiaisen nelivaiheista palvelumuotoilumallia, joiden mukaan on kuvattu työn toiminnallinen osuus. Ensimmäisessä kartoita- ja ymmärrä -vaiheessa hyödynsimme toimeksiantajan haastattelua, Net Scouting -menetelmää, varaus- ja vieraskirja-analyyseja sekä kyselyä, jotta saimme asiakasymmärryslähtöisen näkökulman kehitystyöhömme. Toisessa ennakoi ja ideoi -vaiheessa on tuotu esiin kyselyn tulokset sekä ideointitekniikka 8x8, joiden tuloksia hyödynnettiin uudistetun aamiaismallin ja tilaustarjoilupakettien kehityssuunnittelussa. Kolmannessa mallinna ja arvioi -vaiheessa on esitelty konkreettisesti uusi aamiaisehdotus sekä visuaaliset menuehdotukset tilaustarjoiluihin. Neljännessä konseptoi ja vaikuta -vaiheessa on kuvattu majatalon nykyinen liiketoimintamalli Osterwaldin Business Model Canvasin mukaan sekä tuotu esiin yrityksen uudistettu liiketoimintamalli Business Model Canvas -kaavion avulla.
Opinnäytetyön tuloksena syntyi uudistettu aamiaismalliehdotus viikolle ja viikonlopulle, lisävalikoimalista, kaksi eri menupakettia tilaustarjoiluihin sekä uusi liiketoimintamalli-ehdotus, uusilla yhteistyökumppaneilla.