MS-tautia sairastavan ravitsemus : eRuokareseptivihon kehittäminen MS-ASEMAlle
Santanen, Marica (2018)
Santanen, Marica
Turun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018053111587
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018053111587
Tiivistelmä
MS-tauti on yleisin nuorten aikuisten demyelinaatiosairaus, joka puhkeaa tavallisimmin 20–40 -vuoden iässä. MS-tautiin ei ole parantavaa hoitoa, vaan parhaimpiin hoitovasteisiin on päästy kokonaisvaltaisella hoidolla, johon kuuluu lääkehoito, kuntoutus ja oikeanlaiset elämäntavat. Terveellisiä elämäntapoja noudattavilla on todettu olevan vähemmän MS -taudin oireita, esimerkiksi voimakasta väsymystä ja kiputuntemuksia sekä liitännäissairauksia. Oikean ruokavalion ja terveellisten elämäntapojen avulla MS-tautia sairastavan toimintakyky pysyy parempana ja taudin oireet lievempinä, jolloin elämänlaatu on myös parempi.
Kehittämisprojektin tarkoituksena oli edistää MS-tautia sairastavan terveydentilaa tukemalla ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Oikealla ruokavaliolla voidaan hallita ja lieven-tää MS -taudin aiheuttamia oireita sekä pienentää riskiä sairastua liitännäissairauksiin, esi-merkiksi diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.
Kehittämisprojektin tavoitteena oli tuottaa kirjallisuuteen perustuen Suomen MS-hoitajat Ry:n kehittämälle ja ylläpitämälle MS-ASEMA -sivustolle sähköinen ravitsemusopas, eRuokareseptivihko. eRuokareseptivihon avulla voidaan helpottaa MS-tautia sairastavaa, heidän omaisiaan ja hoitohenkilökuntaa valitsemaan terveyttä edistäviä ravitsemusvaihtoehtoja. Verkkoympäristössä toimiva sivusto mahdollistaa sivuston hyödyntämisen ajasta ja paikasta riippumatta, mikä edistää kokonaisvaltaisen omahoidon onnistumista. Kehittämisprojektin toteuttamisessa käytettiin tutkimusmetodina kuvailevaa kirjallisuuskatsausta ja tuotoksen arvioinnissa kokemusasiantuntijaa.
Kehittämisprojektin tuotoksessa on otettu huomioon MS-tautia sairastavan ravitsemussuositukset, jonka pohjalta ruokareseptivihkoon on valikoitunut reseptit. eRuokareseptivihossa on ateriakokonaisuudet yhdelle viikolle ja jokaiselle päivälle on suunniteltu viisi ruokalajia; aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Reseptien lisäksi eRuokareseptivihko sisältää eRuokakellon helpottamaan ruokarytmin löytämistä sekä seurantalomakkeen maito- ja täysviljatuotteille sekä kasviksille, hedelmille ja marjoille. Jokainen resepti sisältää myös kalorimäärät painonhallintaan. Kehittämisprojektissa tuotettiin palautelomake ruokaresepteistä, jotta sivustoa voidaan edelleen kehittää ja muokata käyttäjien tarpeita mahdollisimman hyvin palveleviksi.
Kehittämisprojektin tarkoituksena oli edistää MS-tautia sairastavan terveydentilaa tukemalla ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota. Oikealla ruokavaliolla voidaan hallita ja lieven-tää MS -taudin aiheuttamia oireita sekä pienentää riskiä sairastua liitännäissairauksiin, esi-merkiksi diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin.
Kehittämisprojektin tavoitteena oli tuottaa kirjallisuuteen perustuen Suomen MS-hoitajat Ry:n kehittämälle ja ylläpitämälle MS-ASEMA -sivustolle sähköinen ravitsemusopas, eRuokareseptivihko. eRuokareseptivihon avulla voidaan helpottaa MS-tautia sairastavaa, heidän omaisiaan ja hoitohenkilökuntaa valitsemaan terveyttä edistäviä ravitsemusvaihtoehtoja. Verkkoympäristössä toimiva sivusto mahdollistaa sivuston hyödyntämisen ajasta ja paikasta riippumatta, mikä edistää kokonaisvaltaisen omahoidon onnistumista. Kehittämisprojektin toteuttamisessa käytettiin tutkimusmetodina kuvailevaa kirjallisuuskatsausta ja tuotoksen arvioinnissa kokemusasiantuntijaa.
Kehittämisprojektin tuotoksessa on otettu huomioon MS-tautia sairastavan ravitsemussuositukset, jonka pohjalta ruokareseptivihkoon on valikoitunut reseptit. eRuokareseptivihossa on ateriakokonaisuudet yhdelle viikolle ja jokaiselle päivälle on suunniteltu viisi ruokalajia; aamupala, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Reseptien lisäksi eRuokareseptivihko sisältää eRuokakellon helpottamaan ruokarytmin löytämistä sekä seurantalomakkeen maito- ja täysviljatuotteille sekä kasviksille, hedelmille ja marjoille. Jokainen resepti sisältää myös kalorimäärät painonhallintaan. Kehittämisprojektissa tuotettiin palautelomake ruokaresepteistä, jotta sivustoa voidaan edelleen kehittää ja muokata käyttäjien tarpeita mahdollisimman hyvin palveleviksi.